Vikend rezervirajte za pobjednike Oscara: Ovo su filmovi na Netflixu koje ne smijete propustiti

Vikend rezervirajte za pobjednike Oscara: Ovo su filmovi na Netflixu koje ne smijete propustiti

Vikend rezervirajte za pobjednike Oscara: Ovo su filmovi na Netflixu koje ne smijete propustiti
  • Objavljeno: Subota, 28.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Netflix

Za ovogodišnju, 95. dodjelu Oscarovih nagrada objavljene su nominacije za 2022. godinu. Nominacije su predstavili glumica Allison Williams i glumac Riz Ahmed, a u izboru za najbolji film pronašlo se 10 filmova među kojima su Avatar: Put vode, Elvis, Top Gun: Maverick i Fabelmanovi. Dok čekamo svečanu ceremoniju koja će se održati 13. ožujka u u Dolby Theatreu u Los Angelesu, donosimo vam pet filmova koji su osvojili Oscara tijekom prethodnih godina, a možda ih još uvijek niste stigli pogledati.

1. Promising young woman

Pomalo mračna triler komedija u kojoj 30-godišnja Cassie ima jednu neobičnu misiju. Naime, svakog se vikenda uputi u klub i pretvara da je pretjerano alkoholizirana. U svakom joj izlasku prilazi muškarac koji joj želi pomoći. Kada ju nagovori da pođe s njime kući, odvodi ju u krevet, a Cassie se naglo otrijezni i suoči ga s onim što je upravo pokušao napraviti - iskoristiti njezino pijanstvo kako bi spavao s njom bez pristanka. Zašto Cassie odlučuje svoje vikende provoditi upravo na ovaj način, otkrijte sami. Film je dobio nagradu za najbolji originalni scenarij, najbolju glumicu, sliku, najboljeg redatelja te za najbolju montažu.

2. Marriage story

Iako je naziv filma poprilično jasan, zapravo je riječ o raspletu jednog razvoda kojeg su odigrali glumica Scarlett Johansson i Adam Driver. Njihov brak pred raspadom ispričan je iz perspektive para čija borba za skrb nad jedinim djetetom postaje ozbiljan problem. Film pokazuje kako nije uvijek sve crno - bijelo te često krivnju nose obje strane, a ljubavna priča bazira se na temelju vlastitih iskustva redatelja Noaha Baumbacha. Film je dobio čak 6 Oscarovih nagrada; za najboljeg glumca, glumicu, sporednu glumicu, najbolju fotografiju, najbolji originalni scenarij i najbolju originalnu glazbu.

3. Roma

Realistična priča čija je radnja smještena u 1970-im godinama. Posebnost ovog, prema mnogima, remek-djela je crno-bijela slika koju je redatelj izabrao kako bi dočarala njegov povratak u vlastitu domovinu. Roma je gradska četvrt u Meksiku, gdje žive uglavnom obitelji srednje klase. Glavnu je ulogu utjelovila Cleo, kućna pomoćnica jedne obitelji u kojoj majka pokušava izaći na kraj s četvero djece čekajući povratak svog muža. Ovo vrhunsko djelo broji čak 10 osvojenih nagrada, među kojima su nagrada za najboljeg redatelja, glumicu, fotografiju i scenografiju.

4. Call me by your name

Ljeto je 1983., a 17-godišnji Elio Perlman provodi dane sa svojom obitelji u njihovoj vili iz 17. stoljeća u Lombardiji u Italiji. Uskoro upoznaje Olivera, američkog studenta koji provodi ljeto u Italiji. Elio i Oliver uskoro otkriju osjećaje koje njeguju jedan prema drugome i upute se u ljetnu avanturu koja će im zauvijek promijeniti živote. Film je nagrađen Oscarom za najboljeg glumca, najbolju fotografiju te najbolji adaptirani scenarij.

5. Whiplash

Ako ste raspoloženi za spoj dobre priče i glazbe, vratite se u 2014. godinu i pogledajte film o ambicioznom mladom jazz sviraču bubnjeva koji pokazuje kako put do uspjeha nikada nije jednostavan kao što se ponekad čini. Kako se izbori s nemilosrdnim učiteljem i vlastitim mentalnim zdravljem, otkrijte sami ovog vikenda. Film je dobio čak pet Oscara; za najboljeg sporednog glumca, najbolju fotografiju, adaptirani scenarij, najbolji zvuk te za najbolju montažu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije