'Zaprimili smo više od 11.000 prijava oboljelih od gripe, vrhunac bolesti tek se očekuje'

'Zaprimili smo više od 11.000 prijava oboljelih od gripe, vrhunac bolesti tek se očekuje'

'Zaprimili smo više od 11.000 prijava oboljelih od gripe, vrhunac bolesti tek se očekuje'
  • Objavljeno: Petak, 27.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Posljednjih nekoliko tjedana virusi i bakterije poslali su mnoge na bolovanje, a zbog niza sličnih simptoma kod gripe, covida i respiratornog sincicijskog virusa (RSV), nekima je teško odgonetnuti čime su zaraženi. Koliko će se još gripa zadržati u Hrvatskoj, pitali smo epidemiologinju Ivu Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Sezona je nešto ranije krenula nego nekoliko prijašnjih godina, a siječanj će ipak najvjerojatnije i dalje biti mjesec visoke cirkulacije virusa. Razdoblje je visoke aktivnosti virusa gripe, još uvijek smo u uzlaznom dijelu epidemijske krivulje, iako je uspon nešto blaži, a vrhunac sezone gripe još nije i nezahvalno je unaprijed predvidjeti“, rekla je Iva Pem Novosel, dr. med spec. epidemiologije za Centar zdravlja.

Najveći broj zaraženih kod djece

„Zaprimili smo ukupno 11075 prijava oboljelih od gripe, od čega su 3753 prijave zaprimljene u 2. tjednu 2023. godine. Stopa incidencije je najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, kao što je uobičajeno za sezonsku gripu“, rekla je epidemiologinja.

Najveća stopa prijave gripe zabilježena je u Koprivničko-križevačkoj, a najmanja u Karlovačkoj županiji. Tijekom ove sezone prijavljena su četiri smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija. Razlog povećanog broja umrlih za vrijeme gripe je činjenica da su osobe starije od 65 godina i one s kroničnim bolestima, u većem riziku od nastanka komplikacija.

Prevladava virus grupe tip A

„Udio uzoraka u Nacionalnom referentnom centru za gripu zaprimljenih u 2. tjednu pozitivnih na gripu je 26,2%. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A i dalje veći udio čini virus gripe A/H1N1 (61%), iako se zamjećuje u usporedbi s prethodnim tjednom porast detekcije virusa gripe A/H3N2“, nastavila je Iva Pem Novosel.

Cijepljenje se najviše preporučuje osobama starije dobi (od 65 godina i stariji), štićenicima i djelatnicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika, trudnicama, djeci i adolescentima (od 6 mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, osobama (i djeci) s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća te odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju).

„Za cijepljenje se svi građani, uključujući osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama, a za koje je cijepljenje sada besplatno, mogu javiti svojim liječnicima obiteljske medicine ili nadležnim zavodima za javno zdravstvo“, podsjeća specijalistica epidemiologije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije