Broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj i dalje u blagom porastu: naučite osnove oživljavanja!

Broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj i dalje u blagom porastu: naučite osnove oživljavanja!

Broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj i dalje u blagom porastu: naučite osnove oživljavanja!
  • Objavljeno: Utorak, 27.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Kategorija: Zanimljivosti

Uoči Svjetskog dana srca Zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su prve preliminarne podatke prema kojim je u Republici Hrvatskoj 2021. godine umrlo 22.958 osoba od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 36,6 posto od ukupno umrlih. Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 12,4 posto (7.773) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 8 posto (5.011) u ukupnom mortalitetu.

„U usporedbi sa zemljama Europske unije, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 572,8/100.000 spada među zemlje koje imaju veće stope smrtnosti od prosjeka EU zemalja. Prosjek za zemlje EU27 iznosi 367,6/100.000, dok je raspon stopa za zemlje EU od 190,4 (Francuska) do 1051,8 (Bugarska). U usporedbi sa susjednim državama Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Republike Slovenije (393,6), Austrije (362,9) i Italije (270,7), a nižu stopu od Mađarske (714,8)“, izjavila je Ivana Brkić Biloš, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti iz HZJZ. Važnost edukacije stanovništva o prevenciji je i dalje jedna od glavnih zadaći stručne javnosti u cilju smanjenja budućih kardiovaskularnih bolesnika.

„Kardiovaskularne bolesti predstavljaju globalnu epidemiju koja ugrožava živote, zdravlje i kvalitetu života na razini svijeta i u Hrvatskoj. Zaklada Hrvatska kuća srca već gotovo deset godina radi na javno-zdravstvenim preventivnim projektima u cilju edukacije građana. No, vrlo je važno da građani surađuju, slušaju preporuke liječnika i usvoje zdrave navike poput fizičke aktivnosti, lagane mediteranske prehrane i odbace cigaretu“, naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca. Kardiovaskularne bolesti kao vodeći uzrok pobola i smrtnosti u Republici Hrvatskoj predstavljaju velik javnozdravstveni problem koji je dodatno pogoršan pandemijom bolesti Covid-19.

U planu je Nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti

U usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom, kad je od posljedica kardiovaskularnih bolesti umrlo 22 020 osoba, možemo govoriti o porastu broja umrlih koji nas zabrinjava. Ministarstvo zdravstva pozdravilo je donošenje Europskog plana za kardiovaskularno zdravlje te snažno podržava pokretanje Nacionalnog plana za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti s posebnim naglaskom na jačanje primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih bolesti, ali i podizanje razine zdravstvene pismenosti građana. Uz arterijsku hipertenziju, glavni čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti je povećana razina kolesterola u krvi, stoga Zaklada Hrvatska kuća srca poziva na provjeru kardiovaskularnog rizika i savjetovanje o prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti“, izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam i članica upravnog odbora Zaklade HKS.

1.10. od 17 do 20 sati - besplatna radionica oživljavanja

Zaklada Hrvatska kuća srca i udruga StEPP povodom Svjetskog dana srca organiziraju u subotu, 1. listopada u prizemlju City Centera one West, od 17 do 20 sati radionicu o postupcima kardiopulmonalne reanimacije. Također, Zaklada u suradnji sa suradnicima organizira aktivnosti provjere kardiovaskularnog rizika (mjerenje arterijskog tlaka i kolesterola) u ljekarni MandisPharm, City Center One West, u petak, 30. rujna od 15 do 19 sati te 1. i 2. listopada od 10 do 14 sati.

Ovim putem pozivamo sve građane da se priključe besplatnoj radionici oživljavanja i nauče kako spasiti život u slučaju iznenadnog srčanog zastoja te da saznaju svoj kardiovaskularni rizik.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti