Ove promjene na noktima otkrivaju koliko ste stari: kako ih spriječiti?

Ove promjene na noktima otkrivaju koliko ste stari: kako ih spriječiti?

Ove promjene na noktima otkrivaju koliko ste stari: kako ih spriječiti?
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Starenje je nezaobilazni proces u svakom životu. Mijenjamo um, stavove, navike i različito percipiramo stvari koje nas usrećuju. Međutim, dokaz starenja najviše je primjetan kroz tijelo jer fizička slika puno govori o našim godinama. Većina će prvo pomisliti na opuštanje kože, lomljivu kosu i pojavu bora, ali postoji i jedan itekako vidljivi znak starenja koji bi mogao iznenaditi mnoge, a to su - nokti.

Nokat kroz život mijenja svoju teksturu, čvrstoću i debljinu. U kasnijim godinama, više neće rasti ni istom brzinom kao prije, ali prema riječima stručnjaka, to je sasvim normalno. Većina ljudi ove promjene primijeti i prije 40. godine. Unatoč tome što su ove nuspojave starenja neizbježne, uvijek ih možemo umanjiti. Donosimo vam različite načine na koje se nokti mijenjaju kako starimo te savjete kako to izbjeći.

Tekstura i debljina noktiju

Primijetili ste izbočine na noktima? Vrlo vjerojatno je riječ o onihoreksi, medicinskom nazivu za bore na noktima. Iako je ovo čest naziv kada nokat postane bolan, onihoreksa se odnosi na nokte koji se lako lome ili ljušte. Na onihoreksu upućuju uzdužne linije u pločici nokta, koje mogu uz dob, uzrokovati i hormonalne promjene i nedostatak nutrijenata.

Obično je privremeno ako se uzroci izbjegavaju i pravilno liječe. Nokti nerijetko s godinama postaju i lomljivi, što je posljedica razgradnje strukturnih proteina keratina u našim noktima, koji imaju važnu ulogu u samom zdravlju naših noktiju, ali i štite od vanjskih oštećenja. Uz lomljenje, može se pojaviti i suhoća. Keratin se nalazi i u kosi, zbog čega se u kasnijim godinama promjene mogu vidjeti i u samoj strukturi naše kose.

Brzina rasta noktiju i žutilo

Uklonili ste lak s nokta i primijetili da vam prirodni nokat žuti? Nokti su vam vjerojatno počeli sporije rasti.

"Nokti rastu u prosjeku 3,47 mm mjesečno, što znači da je prosječnom noktu potrebno šest mjeseci da se potpuno zamijeni", objasnila je dermatologinja Dana Stern, prenosi huffpost.com. “Kako se rast noktiju usporava, nokti su izloženi znatno većem utjecaju okoline i ta izloženost s vremenom može utjecati na boju, izgled i snagu naših noktiju.” Ipak, brinite o svojim noktima jer žutilo mogu uzrokovati i gljivične infekcije ili dugotrajno nošenje laka.

Dakle, još ostaje pitanje - zašto se stopa rasta noktiju usporava s godinama? Čim tijelo krene proizvoditi keratin u manjim količinama, naši nokti postupno gube snagu, što može dovesti i do stanjivanja i promjene boje.

Jedna od najčešćih promjena na noktima je oniholiza. Riječ je o stanju u kojem se nokat postepeno odvaja od podloge. Uz starenje, najčešći uzroci su produženo djelovanje vlage i navika ponavljanja određenih radnji - npr. navika kuckanja prstima po podlozi ili često tipkanje po tastaturi.

Kako brinuti o noktima, ojačati ih i usporiti njihovo starenje?

Njegujte svoje nokte. Najbolje je razviti rutinu održavanja noktiju, uključujući kutikulu i kožicu oko nokta te ih održavajte hidratiziranima i dobro njegovanima. Ne grizite nokte. Kada skidate lak, potražite hidratantne formule bez acetona jer aceton može dehidrirati i oslabiti nokat i okolno područje.

Također, plastičnu ili papirnatu rašpicu, probajte zamijeniti staklenom. Na taj način neće doći do rascjepa i loma jer staklene turpije bolje zaglađuju sami rub nokta. Ne zaboravite zamijeniti i tupe škare za nokte.

Zadnja stvar na koju biste trebali obratiti pozornost je količina vode koju vaš nokat upija. "Kada voda stalno ulazi i izlazi iz nokta, to može stvoriti ogroman pritisak na stanice nokta, što u konačnici rezultira slabljenjem, omekšavanjem i lomljenjem", rekla je dr. Stern. Dehidriraju se kutikule što može uzrokovati njihovo podizanje i odvajanje. Nosite zaštitne rukavice kada perete suđe, čistite kuću ili radite u vrtu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije