Ashton Kutcher o rijetkoj dijagnozi vaskulitisa: Sretan sam što sam uopće živ!

Ashton Kutcher o rijetkoj dijagnozi vaskulitisa: Sretan sam što sam uopće živ!

Ashton Kutcher o rijetkoj dijagnozi vaskulitisa: Sretan sam što sam uopće živ!
 • Objavljeno: Četvrtak, 11.08.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF_Asthon Kutcher

Jedan od najpoznatijih glumaca današnjice, Asthon Kutcher, otkrio je da se više od godinu dana borio s ozbiljnom autoimunom bolešću koja je utjecala na njegov sluh, vid i sposobnost hodanja.

"Prije dvije godine, imao sam taj čudan, superrijedak oblik vaskulitisa", rekao je Kutcher u videoisječku objavljenom za "Access Hollywood" iz nadolazeće epizode "Running Wild with Bear Grylls: The Challenge" National Geographica.

"Pokvario mi se vid, uništio sluh, uništio ravnotežu. Trebalo mi je otprilike godinu dana da sve to ponovo vratim", objasnio je Kutcher voditelju Bearu Gryllsu, prenosi CNN.

Harold Ramis je 2014. godine u 69. godini života umro od komplikacija uzrokovanih vaskulitisom. Ramis je poznat po ulogama u "Ghostbusters" i "Stripes", a režirao je "Caddyshack", "National Lampoon's Vacation" i "Groundhog Day".

Što je vaskulitis?

Vaskulitis je upala krvnih žila. Upala može uzrokovati zadebljanje stijenki krvnih žila, što smanjuje širinu prolaza kroz krvne žile. Ako je protok krvi ograničen, to može dovesti do oštećenja organa i tkiva, piše Mayo Clinic.

Postoje mnoge vrste vaskulitisa, a većina njih je rijetka. Vaskulitis može zahvatiti samo jedan organ ili više njih, a stanje može biti kratkotrajno ili dugotrajno. Vaskulitis se može pojaviti kod svake osobe, iako su neke vrste češće u određenim dobnim skupinama. Većina vrsta zahtijeva lijekove za kontrolu upale i sprječavanje pogoršanja stanja.

Vaskulitis simptomi

Među uobičajenim znakovima i simptomima vaskulitisa javljaju se:

 • groznica
 • glavobolja
 • umor
 • gubitak težine
 • bol u mišićima i zglobovima

Ostali simptomi povezani sa zahvaćenim dijelovima tijela, uključujući:

 • Probavni sustav - ako su vam zahvaćeni želudac ili crijeva, možete osjetiti bol nakon jela. Mogući su čirevi i perforacije i mogu dovesti do krvi u stolici.
 • Uši - mogu se javiti vrtoglavica, zujanje u ušima i nagli gubitak sluha.
 • Oči - vaskulitis može utjecati na crvenilo vaših očiju kao i na svrbež odnosno peckanje očiju. Temporalni arteritis može uzrokovati dvostruki vid i privremenu ili trajnu sljepoću na jedno ili oba oka. Ovo je ponekad prvi znak bolesti.
 • Ruke ili noge - neke vrste vaskulitisa mogu uzrokovati utrnulost ili slabost u šaci ili stopalu. Dlanovi i tabani mogu nateći ili otvrdnuti.
 • Pluća - kratak dah ili čak iskašljavanje krv ako vaskulitis zahvati pluća.
 • Koža - mogu vam se pojaviti crvene mrlje na koži zbog krvarenja ispod same kože. Također, vaskulitis može uzrokovati kvržice ili otvorene rane na vašoj koži.

Vaskulitis vrste

1. Behcetova bolest – rijedak poremećaj koji uzrokuje upalu krvnih žila u cijelom tijelu. Simptomi uključuju ranice u ustima, upale očiju, kožne osipe i genitalne rane.

2. Buergerova bolest – drugi naziv je obliterirajući tromboangiitis, a radi se o rijetkoj bolesti arterija i vena u udovima. Krvne žile postaju upaljene i nateknute te se mogu začepiti krvnim ugrušcima. Time dolazi do uništavanja kožnog tkiva i raznih infekcija te gangrene. Buergerova bolest očituje se na udovima. Simptomi su trnci u rukama ili stopalima, crvenkasta ili plava boja na rukama ili stopalima. Pušenje uvelike povećava rizik od ove bolesti.

3. Churg-Straussov sindrom – ova bolest, drugog naziva eozinofilna granulomatoza s poliangiitisom, najčešće utječe na krvne žile u plućima, a često se povezuje s astmom. Simptomi mogu biti gubitak apetita i težine, bolovi u trbuhu i gastrointestinalno krvarenje.

4. Krioglobulinemija – krioglobulini su abnormalni proteini u krvi. Ove želatinozne nakupine proteina mogu spriječiti vašu cirkulaciju krvi i tako oštetiti organe, a posebno bubrege i jetru. Najčešća infekcija povezana s ovom bolešću je hepatitis C.

5. Gigantocelularni arteritis - arteritis divovskih stanica je upala sluznice vaših arterija, a obično se javlja kod osoba starijih od 50 godina. Najčešće zahvaća arterije u glavi, osobito one u sljepoočnicama. Zbog toga se arteritis divovskih stanica ponekad naziva temporalni arteritis. Često uzrokuje glavobolje, osjetljivost vlasišta, bolove u čeljusti i probleme s vidom. Ako se ne liječi, može dovesti do sljepoće.

6. Granulomatoza s poliangiitisom – nekad poznatija kao Wegenerova granulomatoza, neuobičajen poremećaj koji uzrokuje upalu krvnih žila u nosu, sinusima, grlu, plućima i bubrezima. Simptomi uključuju krvarenje iz nosa ili kronična upala sinusa.

7. Henoch-Schonleinova purpura - poremećaj koji uzrokuje upalu i krvarenje malih krvnih žila u vašoj koži, zglobovima, crijevima i bubrezima. Znakovi bolesti mogu uključivati bol u trbuhu i zglobovima, krv u mokraći i najznačajniji je ljubičasti osip, to jest purpura na području potkoljenice i stražnjice. Može zahvatiti bilo koga, ali je najčešća kod djece mlađe od 10 godina.

8. Kawasakijeva bolest – prije se nazivala sindrom mukokutanih limfnih čvorova jer uzrokuje oticanje žlijezda (limfnih čvorova) i sluznice u ustima, nosu, očima i grlu. Obično dovodi do upale koronarnih arterija koje srce opskrbljuju krvlju bogatom kisikom. Najčešće pogađa djecu mlađu od 5 godina.

9. Takayasu arteritis – upala oštećuje veliku arteriju koja prenosi krv iz srca u ostatak tijela (aortu) i njezine glavne grane te se obično javlja kod mlađih žena. Simptomi se javljaju u dvije faze pa se u prvoj fazi osoba osjeća umorno s blagom groznicom i noćnim znojenjem. Tijekom druge faze, upala uzrokuje sužavanje arterija tako da manje krvi i kisika te manje hranjivih tvari dopire do vaših organa i tkiva.

Vaskulitis uzroci

Točan uzrok vaskulitisa nije u potpunosti razjašnjen. Neke vrste su povezane s genetskom strukturom osobe. Drugi tipovi bolesti mogu biti rezultat napada imunološkog sustava na stanice krvnih žila greškom. Mogući okidači za ovu reakciju imunološkog sustava uključuju:

 • Infekcije kao što su hepatitis B i hepatitis C
 • Rak krvi
 • Bolesti imunološkog sustava kao što su reumatoidni artritis, lupus i sklerodermija
 • Reakcije na određene lijekove

Vaskulitis faktori rizika

Iako se može dogoditi svakome, neki čimbenici mogu povećati rizik od određenih poremećaja:

 • Dob - gigantocelularni arteritis rijetko se javlja prije pedesete godine života, dok je Kawasakijeva bolest najčešća u djece mlađe od pet godina.
 • Spol - gigantocelularni arteritis mnogo je češći kod žena, dok je Buergerova bolest češća kod muškaraca.
 • Obiteljska povijest bolesti - Behcetova bolest, granulomatoza s poliangiitisom i Kawasakijeva bolest ponekad se javljaju kod osoba koje imaju članove obitelji oboljelih od ovih bolesti.

 • Stil života – konzumacija duhana i kokaina može povećati rizik od razvoja vaskulitisa. Muškarci pušači mlađi od 45 godina imaju veći rizik od oboljenja od Buergerove bolesti.
 • Lijekovi – Vaskulitis ponekad može biti potaknut lijekovima kao što su hidralazin, alopurinol, minociklin i propiltiouracil.
 • Imunološki poremećaji – osobe koje imaju lupus, reumatoidni artritis i sklerodermiju mogu biti izloženi povećem riziku od vaskulitisa.

Vaskulitis komplikacije

Komplikacije vaskulitisa ovise o vrsti i težini vašeg stanja. Također mogu biti povezani s nuspojavama lijekova na recept koje koristite za liječenje. Komplikacije vaskulitisa uključuju:

 • Oštećenje organa - neke vrste vaskulitisa mogu uzrokovati oštećenje glavnih organa.
 • Krvni ugrušci i aneurizme - u krvnoj žili može se stvoriti krvni ugrušak koji ometa protok krvi. Rijetko, vaskulitis može uzrokovati slabljenje i izbočenje krvne žile stvarajući aneurizmu.
 • Gubitak vida ili sljepoća - ovo je moguća komplikacija neliječenog arteritisa divovskih stanica.
 • Infekcije - neki od lijekova koji se koriste za liječenje vaskulitisa mogu oslabiti vaš imunološki sustav što vas može učiniti sklonijima infekcijama.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije