Evo zašto bismo svi trebali spavati goli!

Evo zašto bismo svi trebali spavati goli!

Evo zašto bismo svi trebali spavati goli!
  • Objavljeno: Srijeda, 10.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Istraživanja pokazuje da samo 30% ljudi spava potpuno golo, dok ostali više vole spavati u donjem rublju ili udobnoj pidžami. Oni koji spavaju goli, tvrde da se osjećaju ugodnije, a znanstvenici su otkrili i neke zdravstvene prednosti spavanja bez odjeće. Donosimo neke razloge zašto bismo trebali spavati goli, a pogotovo ljeti kad su velike vrućine.

Kvalitetniji san

Znanstvenici sa Sveučilišta u Amsterdamu otkrili su da snižavanje tjelesne temperature povećava kvalitetu sna i smanjuje broj buđenja tijekom noći. Osim toga, pidžama ograničava našu slobodu kretanja i čini nas nervoznijima.

Mršavljenje

Nažalost, ne možemo smršavjeti samo od spavanja bez odjeće, ali u kominaciji s pravilnom prehranom i redovitom tjelovježbom, spavanje bez odjeće može imati koristi za gubitak tjelesne težine. Naime, spavanje na nižim temperaturama potiče metabolizam i sprječava napredovanje dijabetesa.

Osim toga, ako spavamo pregrijani, povisujemo razinu kortizola u krvi, što rezultira povećanjem tjelesne težine, povećanjem anksioznosti, pa čak i potrebe za nezdravom i brzom hranom.

Lijepa i zdrava koža

Tijekom dana, naše tijelo je prekriveno višestrukim slojevima odjeće. Ako spavamo goli, dopuštamo koži da diše i regenerira se. To može smanjiti rizik od kožnih bolesti i prijevremenog starenja.

Lijepa i njegovana kosa

Znoj može ozbiljno oštetiti vašu kosu. Suhi znoj ostavlja puno soli na koži koja nadražuje kožu ali i kosu i čini ju krhkom i lomljivom. Spavanje bez odjeće omogućava tijelu hlađenje, manje znojenja i lijepu i njegovanu kosu!

Zdravlje reproduktivnih organa

Ženski reproduktivni organi mogu biti dobar okoliš za razvoj gljivica i bakterija. Spavanje bez odjeće i donjeg rublja omogućava hlađenje i „sušenje“ reproduktivnih organa, što smanjuje rizik od pregrijavanja i razvoja bakterija.

Kod muškaraca, usko donje rublje negativno utječe na kvalitetu sperme i reproduktivno zdravlje. Ako ne možete zamislite da spavate potpuno goli, pokušajte skinuti barem donje rublje.

Podizanje samopouzdanja

Samopouzdanje je ključ za uspješnu karijeru i ispunjen društveni život. Spavanje bez odjeće pomoći će vam da se osjećate dobro u svojoj koži!

Više seksa

Istraživanja pokazuju da parovi koji spavaju goli, imaju više sreće u braku. Također češće vode ljubav i imaju više povjerenja u svog partnera.

Ovi iznenađujući faktori su najčešći uzročnici nesanice!

Tko ne bi trebao spavati gol?

Osobe koje su sklone mjesečarenju

Ako mjesečarite, radije spavajte u pidžami ili barem donjem rublju. Postoje slučajevi u kojima su goli mjesečari prijavljivani radi remećenja javnog reda i mira, a sigurni smo da ni vama ne bi bilo ugodno da saznate da ste se goli pojavljivali u javnosti ili pred ostalim ukućanima.

Osobe koje imaju osjetljivu kožu

Ako patite od alergija ili imate osjetljivu kožu, spavanje bez odjeće nije za vas. U ovom slučaju pidžama vam pruža potrebnu zaštitu od nadraživanja kože. Izloženu kožu mogu nadražiti alergijske reakcije, mogu se pojaviti razne iritacije, pa čak i astma!

Osobe sklone prehladama

Ako ste skloni čestim prehladama, radije spavajte u udobnoj pidžami. Temperatura zraka noću pada, stoga je bolje zaštititi se barem jednim slojem odjeće.

Tjeskobne osobe

Ako se osjećate neugodno kada spavate goli ili ako se bojite da će vaša djeca ili cimerice ući u spavaću sobu, nećete dobro spavati. Radi toga uživajte u mekoj pidžami i upustite se u bezbrižan san!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije