Sezona krpelja: na koje simptome pripaziti i kako ga ukloniti s tijela?

Sezona krpelja: na koje simptome pripaziti i kako ga ukloniti s tijela?

Sezona krpelja: na koje simptome pripaziti i kako ga ukloniti s tijela?
 • Objavljeno: Nedjelja, 01.05.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada na svom tijelu pronađete krpelja, vjerojatno vam na pamet padnu dvije stvari – kako ga ukloniti i kolika je vjerojatnost da je krpelj prenio neku bolest? Dobre vijesti su da ne prenose svi krpelji bolesti, njihovi ugrizi većinom nisu bolni i relativno ih je jednostavno ukloniti. Ipak, ako narednih mjeseci planirate više vremena provoditi u prirodi, bez obzira na to idete li na planinarenje ili u obližnji park, trebate znati kako izgleda ugriz krpelja, koji mogu biti simptomi bolesti i kako reagirati nakon što ste pronašli krpelja na sebi.

Koje dijelove tijela obično zahvaćaju krpelji?

Neki krpelji su toliko mali da ih je teško vidjeti golim okom, a nakon što se prime za domaćina i počnu sisati krv narastu. Ove parazite privlače topla i vlažna mjesta, stoga se najčešće primaju za dijelove tijela kao što su pazusi, prepone i vlasište. Nakon ugriza, krpelj ubrizgava malu količinu kemijske tvari koja razrjeđuje krv kako bi ju lakše mogao sisati. To može uzrokovati blagu reakciju na mjestu ugriza, lagano oticanje i svrbež.

Bolesti i simptomi koje uzrokuju krpelji

Prema informacijama koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, najčešće bolesti koje prenose krpelji u Hrvatskoj su lajmska bolest i krpeljni meningoencefalitis, a rjeđe tularemija, mediteranska pjegava groznica, anaplazmoza, babezioza i erlihioza. Bolest koju krpelj može prenijeti ovisi o staništu. U kontinentalnom dijelu Hrvatske najrasprostranjeniji je šumski krpelj koji prenosi bakteriju Borrelia burgdorferi koja uzrokuje lajmsku bolest i virus krpeljnog meningoencefalitisa, dok je u obalnom području rasprostranjen pseći krpelj, koji napada i ljudi, a može uzrokovati mediteransku pjegavu groznicu.

Nakon ugriza krpelja, u roku od 30-ak dana se mogu pojaviti simptomi bolesti u slučaju da je krpelj bio zarazan. Neki od simptoma na koje je potrebno obratiti pozornost su:

 • povišena tjelesna temperatura od 38.3°C ili veća
 • kožna reakcija crvene ili ružičaste boje na mjestu uboda koja je veća od 1 cm
 • simptomi nalik gripi kao što su zimica, znojenje, glavobolja, bolovi u mišićima, umor, bol u zglobovima i natečeni limfni čvorovi
 • iscjedak iz mjesta ugriza

U rijetkim slučajevima kod nekih ljudi može doći do teške alergijske reakcije na ugriz krpelja, odnosno anafilakse, a simptomi koji ukazuju na to su:

 • bol u prsima
 • zviždanje u plućima ili poteškoće s disanjem
 • lupanje srca
 • mučnina ili povraćanje
 • paraliza ili nemogućnost pomicanja različitih dijelova tijela
 • jaka glavobolja

Na znak bilo kojeg simptoma nakon ugriza krpelja je potrebno potražiti liječničku pomoć kako bi se na vrijeme spriječile posljedice.

Kako spriječiti ugriz krpelja?

Najbolji način za izbjegavanje ugriza i bolesti koje prenose krpelji odnose se na mjere zaštite prilikom boravka u prirodi. Koraci koje predlaže HZJZ su:

 1. Tijekom boravka u prirodi nosite prikladnu odjeću i obuću, što uključuje duge rukave, nogavice uvučene i čarape i zatvorene cipele.
 2. Izbjegavajte odjeću tamnih boja, jer je na njoj teže uočiti krpelja.
 3. Izbjegavajte odjeću od materijala kao što su vuna i flanel, jer se krpelji za njih lakše prime.
 4. Hodajte obilježenim stazama.
 5. Izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu i odlaganje odjevnih predmeta na grmlje i tlo.
 6. Za odbijanje krpelja na gole i izložene dijelove tijela nanesite repelent, a možete ga koristiti i na odjeći.
 7. Nakon povratka iz prirode presvucite odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo koristeći ogledalo ili uz pomoć druge osobe. Nakon što krpelj dospije na domaćina, obično nekoliko sati hoda po tijelu dok ne pronađe pogodno mjesto za ugriz. (iza uha, zatiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena, pupak i slično). Kod djece se krpelj često nađe na glavi – zato što je dijete nisko i više se igra u travi nego odrasli, pa lakše može „pokupiti“ krpelja glavom odnosno gornjim dijelom tijela.
 8. Otuširajte se po dolasku kući.

Kako ukloniti krpelja?

Ako slučajno nađete krpelja na sebi ili nekom drugom, potrebno ga je čim prije ukloniti jer je rizik od infekcije veći što je dulje krpelj pričvršćen za kožu. Osim toga, lakše ga je ukloniti prvih nekoliko sati nakon ugriza. Za uklanjanje krpelja možete koristiti posebnu pincetu namijenjenu za to ili možete upotrijebiti običnu pincetu. Najprije operite ruke, a pincetu prebrišite antiseptikom.

Krpelja zatim nježno zahvatite što bliže glavi i laganim povlačenjem ga izvucite iz kože. Važno je da krpelja prije vađenja ne premazujete nikakvim sredstvima te ga nemojte gnječiti i naglo izvlačiti, jer se on zbog toga grči i pojačano izlučuje veće količine sekreta, čime se lakše prenosi zaraza. Nakon što ste uklonili krpelja mjesto ugriza očistite antiseptikom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije