Lajmska bolest: 10 najčešćih zabluda koje trebate znati

Lajmska bolest: 10 najčešćih zabluda koje trebate znati

Lajmska bolest: 10 najčešćih zabluda koje trebate znati
  • Objavljeno: Utorak, 02.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Kako se pandemija koronavirusa polako smiruje, a vrijeme vani postaje sve toplije, tako ljudi sve više odlaze u prirodu kako bi se opustili i zaboravili na teške trenutke. Ipak, ne smijemo zaboraviti da živimo u zemlji koja broji najviše registriranih bolesnika s lajmskom boreliozom na 100.000 stanovnika na svijetu.

O ovoj se bolesti mnogo govori, no i dalje su česte zablude vezane uz nju. U nastavku pročitajte 10 najčešćih mitova o lajmskoj bolesti.

1. Lajmska borelioza je bolest koju uzrokuje krpelj.

Ne, lajmska borelioza je bakterijska bolest koju uzrokuju bakterije iz roda Borrelia burgdorferi sensu lato, a krpelj je samo njezin najčešći prenositelj.

Bakterija živi u glodavcima, pticama, divljači i gušterima te kod njih ne uzrokuje simptome bolesti. Životni ciklus krpelja sastoji se od višekratnog pričvršćivanja na domaćine i posljedičnog prijenosa bakterije koja se nalazila u domaćinima na novog domaćina. Svaka nimfa i odrasli krpelj bili su pričvršćeni na najmanje jednog odnosno dva domaćina prije uboda čovjeka.

2. Lajmska borelioza je bolest koju uzrokuje jedna bakterija.

Stvarno nije istina, jer postoji više vrsta borelija, od kojih je u Europi najmanje pet patogenih. Posljedično ima i više oblika bolesti.

3. Putujući ili migrirajući eritem prvi je stupanj bolesti u svih bolesnika.

Nažalost nije točno. Putujući eritem je crvenilo koje se u pravilu pojavi na mjestu uboda krpelja više od 48 sati nakon uboda.

Eritem najčešće izgleda kao meta, ima prominentnu sredinu i prstenasti rub te raste u promjeru. Riječ je o pouzdanom kliničkom znaku koji govori u prilog ranoj zarazi bakterijom Borrelia burgdorferi.

No, problem je što kod nekih bolesnika eritem ne nalikuje na metu i ne pojavljuje se kod svake zaražene osobe. Štoviše, smatra se da može biti odsutan kod gotovo 40% zaraženih osoba.

Je li i vas zarazio krpelj i promijenio vam život?

U Termama Dobrna primit će vas prim. mag. Branko Šibanc, prof. med., spec. infektolog i voditelj medicinskog centra. Sve o lajmskoj boreliozi saznajte na sljedećem linku: www.terme-dobrna.si/hr/paket/lajmska-borelioza

4. Putujući eritem mora biti veći od 10 cm u promjeru.

Nije točno, veličina eritema ovisi o mjestu i vremenu zaraze te često može biti veći od 10 cm u promjeru.

U pravilu se razvija i ne nestaje spontano najmanje tjedan dana, čime se razlikuje od lokalne reakcije nakon uboda krpelja. Kod lokalne reakcije na ubod krpelja crvenilo je najčešće veliko oko 2 cm i u pravilu se povuče u roku od 5 dana.

Značajka putujućeg eritema je da raste brzo, u jednom danu se može povećati za više od 1 cm u promjeru. U pravilu ne boli, može samo minimalno svrbjeti, što nije njegova specifičnost.

5. Lajmska borelioza je akutna bolest koja se lako liječi.

Tvrdnja nažalost nije sasvim točna. Bolest se često ne otkrije odmah ili putujući eritem nije prisutan zbog čega se infekcija neprimjetno širi na organe. Osim toga, nerijetko se infekcija pritaji i izbije mjesecima, pa čak i godinama kasnije bez obzira na činjenicu da je zaražena osoba već bila liječena antibiotikom.

6. Bolest ima karakterističnu kliničku sliku, slično kao druge infektivne bolesti.

Ovo je još jedno pogrešno mišljenje, jer se lajmska borelioza može pojaviti u različitim oblicima. Bakterija može zaraziti praktički svaki organ, a pritom nema pravog redoslijeda.

7. Dijagnoza je jednostavna jer su nam dostupna serološka testiranja.

Nažalost nije točno, testiranje krvi često pokazuje lažnu seropozitivnost ranih antitijela IgM, a nažalost i lažnu seronegativnost kasnih antitijela IgG. Dosad nije otkriven test kojim bi se mogla stvarno potvrditi ili odbaciti zaraza bakterijom Borrelia burgdorferi.

Dijagnozu pravilno postavlja stručnjak za tu bolest, pri čemu mora uzeti u obzir bolesnikove iskaze i znakove bolesti, serologija je samo potpora. Laboratorijski podatci mogu potvrditi dijagnozu, ali ne mogu je isključiti!

8. Lajmska bolest se liječi kratkotrajnom terapijom antibiotikom.

Bolest u ranom obliku jednostavno preboli velika većina bolesnika, no ipak postoje iznimke. Neki bolesnici obole od kasnog oblika borelioze unatoč „odgovarajućem“ liječenju. Mnogim bolesnicima potrebno je dodatno dugotrajnije liječenje antibioticima.

9. Krpelj odjednom na osobu može prenijeti samo jednu bolest.

Prilikom jednog uboda krpelj može zaraziti osobu s tri ili više patogenih mikroorganizama. Biolozi su dokazali da krpelj u svojoj limfi prenosi najmanje 83 različite vrste patogena, stoga nije rijetkost da istodobno osoba oboli od tri ili više infekcija. To je često i uzrok toga da neki bolesnici nakon liječenja borelioze nisu sasvim ozdravili, jer antibiotik nije djelovao na druge uzročnike.

10. Serološka kontrola krvi nakon antibiotičkog liječenja dokazuje ozdravljenje.

Nažalost, ne postoji laboratorijska metoda koja bi dokazala potpuno ozdravljenje. Važniji su klinički pokazatelji i praćenje kod infektologa s dubljim poznavanjem te bolesti.

U specijalističkoj ambulanti u sklopu Terma Dobrna pronađite put do zdravlja. Za više informacija javite se na broj +386 3 78 08 110 ili e-mail info@terme-dobrna.si

Više informacija saznajte na: www.terme-dobrna.si/hr/paket/lajmska-borelioza

Vitashop

Najnovije

Najčitanije