Snižavanje krvnog tlaka: 5 vrsta čaja koji mogu pomoći

Snižavanje krvnog tlaka: 5 vrsta čaja koji mogu pomoći

Snižavanje krvnog tlaka: 5 vrsta čaja koji mogu pomoći
  • Objavljeno: Srijeda, 08.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Visoki krvni tlak ili hipertenzija je značajan čimbenik rizika za različita kardiovaskularna stanja uključujući bolesti srca te moždani i srčani udar.

Iako se visoki krvni tlak često liječi lijekovima i promjenama načina života, prirodne opcije poput čaja od kamilice i bobica gloga također mogu imati učinka. Svakodnevno pijenje nekoliko šalica može biti jednostavan i ugodan način da poboljšate svoje kardiovaskularno zdravlje.

Biste li trebali piti čaj za snižavanje tlaka?

Pijenje čajeva za zdravlje srca, poput hibiskusa ili kamilice, može biti dio holističkog pristupa kontroli krvnog tlaka.

Istraživanje iz 2019. je pokazalo da aktivne komponente u čaju mogu opustiti krvne žile, poboljšati rad arterija, smanjiti upalu i pomoći u regulaciji određenih procesa u tijelu koji utječu na krvni tlak.

Koji su najbolji čajevi za visoki tlak?

Postoji nekoliko vrsta čajeva koji vam mogu pomoći kontrolirati visoki krvni tlak. Imajte na umu da se učinci mogu razlikovati od osobe do osobe.

Čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa se priprema od osušenih latica cvijeta hibiskusa. Ima jarku crvenu boju i ugodno trpki, blago kiselkasti okus. Čaj od hibiskusa sadrži antocijane i polifenole koji mogu pomoći u opuštanju krvnih žila, što dovodi do smanjenja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.

Druga studija iz 2019. upućuje da je redovito pijenje čaja od hibiskusa povezano sa skromnim, ali primjetnim učincima na snižavanje krvnog tlaka, što ga čini popularnim prirodnim lijekom za hipertenziju.

Čaj od listova masline

Čaj od maslinovog lišća ima nježan, biljni okus. Ovaj čaj sadrži spojeve poput oleuropeina i hidroksitirosola, za koje se smatra da podupiru regulaciju krvnog tlaka, potičući opuštanje krvnih žila.

U studiji iz 2017. u kojoj je sudjelovala 31 osoba, konzumiranje čaja od maslinovog lišća tijekom 28 tjedana — pripremljenog tako da se 5 grama osušenih i samljevenih listova potopi u 250 mililitara tople vode i pije dva puta dnevno — je rezultiralo značajnim smanjenjem sistoličkog i dijastoličkog tlaka pojedinaca unutar 4 tjedna.

Uz to, značajan postotak sudionika koji imaju dijagnosticiran dijabetes tipa 2 i prehipertenziju je postigao standardne razine krvnog tlaka.

Čaj od bobica gloga

Čaj od bobica gloga je blago slatkastog i trpkog okusa. Tradicionalno korišten za potporu zdravlja srca, čaj od gloga može pomoći proširiti krvne žile, poboljšati cirkulaciju krvi i pridonijeti nižem krvnom tlaku.

Pregledom četiri randomizirana kontrolirana ispitivanja iz 2020. je utvrđeno da pripravci gloga (tablete ili tinktura) značajno snižavaju krvni tlak kod osoba s blagom hipertenzijom (prehipertenzija ili hipertenzija u prvom stupnju), ako se uzimaju najmanje 12 tjedana.

Iako ispitivanja nisu uključivala čaj od gloga, vrijedno je napomenuti da su mnogi od korisnih spojeva također prisutni i u čaju, pa mogu pridonijeti ovim učincima.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je popularan napitak napravljen od lišća biljke Camellia sinensis. Sadrži bioaktivne spojeve zvane katehini (osobito epigalokatehin galat) koji se povezuju s raznim zdravstvenim prednostima, uključujući i smanjenje krvnog tlaka.

Studija iz 2023. koja je uključila više od 76 000 sudionika u jugozapadnoj Kini upućuje da je konzumacija zelenog čaja općenito – bez obzira na to koliko se konzumira i koliko dugo – povezana sa smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice se priprema od osušenih cvjetova biljke kamilice (Matricaria chamomilla ili Chamaemelum nobile). Poznat je po svojim blagim i umirujućim svojstvima te se često koristi za poticanje opuštanja i ublažavanje stresa, što neizravno može utjecati na krvni tlak.

Sadrži razne korisne spojeve, poput flavonoida, terpenoida i kumarina, koji su zaslužni za njegova terapeutska svojstva.

Istraživanje iz 2020. ističe njegov potencijal u protuupalnom i antioksidacijskom djelovanju te zaštiti jetre, potencijalnim učincima protiv raka i regulaciji krvnog tlaka.

Koliko je šalica čaja za snižavanje tlaka potrebno popiti?

Broj šalica čaja potrebnih za snižavanje krvnog tlaka može varirati od osobe do osobe, a također može ovisiti i o vrsti čaja, vašoj cjelokupnoj prehrani, načinu života i trenutnoj razini krvnog tlaka.

Neki dokazi upućuju na to da redovito ispijanje 2 šalice čaja od hibiskusa dnevno može doprinijeti smanjenju krvnog tlaka tijekom vremena.

Koliko je vremena potrebno da čaj snizi tlak?

Vrijeme potrebno da čaj snizi krvni tlak također može ovisiti o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu čaja, koliko ga često konzumirate i kako na njega reagirate. Do umjerenog smanjenja krvnog tlaka od učinka čaja može proći od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci redovite konzumacije.

Moguće nuspojave pijenja čaja

Osjetljivost na kofein

Neki čajevi (a posebno crni i zeleni) sadrže kofein, što kod nekih ljudi može dovesti do nervoze, poremećaja sna ili ubrzanog rada srca.

Neugoda u želucu

Pretjerana konzumacija čaja na prazan želudac može uzrokovati probleme s probavom ili refluks kiseline.

Interakcije s lijekovima

Neki čajevi, poput zelenog čaja, mogu stupiti u interakciju s određenim lijekovima, utječući na njihovu apsorpciju ili učinkovitost. Posavjetujte se s liječnikom ako vas brine interakcija čaja s lijekovima.

Bojanje zuba

Tamni čajevi (poput crnog čaja) mogu ostaviti mrlje na zubima pri duljem konzumiranju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije