Zašto je zdravo ispuštati vjetrove?

Zašto je zdravo ispuštati vjetrove?

Zašto je zdravo ispuštati vjetrove?
  • Objavljeno: Utorak, 06.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

U današnjem društvu postoje stvari koje se smatraju neprihvatljivima, poput zurenja, podrigivanja, pljuvanja te ispuštanja vjetrova. Razlog je jednostavan, drugi članovi društva osjećaju se neugodno ako pored njih radimo navedene radnje.

Ipak, medicina je pokazala kako neke neprihvatljive stvari spadaju u ljudsku potrebu i teško ih je kontrolirati. Iako se smatra odurnim, ispuštanje vjetrova znak je zdravog funkcioniranja debelog crijeva i pomaže našem tijelu da se riješi štetnih plinova, a za osobe koje imaju neku od bolesti probavnog sustava zadržavanje može biti vrlo opasno.

Suzdržavanje nije dobro za naše zdravlje

Zadržavanje u tijelu, bilo da se radi o kihanju, mokrenju ili ispuštanju vjetrova, nije dobro za zdravlje. Pa čak i onda kad je potpuno neprihvatljivo ispustiti vjetar, naše tijelo signalizira da mu je upravo to potrebno. U tom se trenutku treba odmaknuti od okoline (na zrak ili toalet) i dopustiti tijelu da nastavi normalno funkcionirati.

Pomaže kod nadutosti

Osjećaj nadutosti sam je po sebi neugodan. Javlja se nakon obilne porcije hrane, a može biti popraćen bolovima i grčevima. Ponekad se nadutost javlja upravo zbog nakupljenih plinova koje treba ispustiti van iz tijela. Iako nije posebno opasna, nadutost stvara nelagodu, a ispuštanjem vjetra može se smanjiti taj osjećaj.

Muče li vas česti bolovi u trbuhu, nadutost, vjetrovi, proljev ili zatvor?

Što je miris neugodniji, to smo zdraviji

Zvuči neobično, ali zaista je istina. Naime, kod ispuštanja vjetra mogu se u vrlo maloj količini otpuštati i sitne čestice sumporovodika, poznatijeg kao plin smrdljivac, koji ima neugodan miris pokvarenih jaja. Na taj se način mogu spriječiti buduće bolesti, a u nekim slučajevima i veća oštećenja tijela.

Balansiranje prehrane

Ravnoteža u prehrani postiže se konzumiranjem raznolikih namirnica, a ispuštanje vjetrova povezano je s konzumacijom hrane koja je bogata vlaknima. Najviše vlakana sadrže zeleno povrće i mahunarke poput brokule, kelja, kupusa te leće i graha. Stoga, ispuštanje vjetrova može biti indikator prehrane, ako to nakon jela radimo prečesto, unosimo previše vlakana, ako ne radimo uopće, našem tijelu nedostaje vlakana.

Pomaže u radu crijeva

Ispuštanje vjetrova potrebno je za zdravu funkciju crijeva i probavnog sustava. Zato se preporučuje hrana koja je bogata vlaknima jer ona potiče ispuštanje vjetrova. Osim toga, hrana koja izaziva vjetrove potrebna je za održavanje zdravih bakterija u tijelu i njihovih funkcija.

Žene, oprez! Nadutost može biti simptom raka jajnika!

Alarm za zdravlje

Ispuštanje vjetrova može poslužiti kao naš osobni alarm koji nam šalje upozorenja kad imamo zdravstvenih problema. Nešto na što bi svakako trebali obratiti pozornost su ekstremno neugodni mirisi, bolovi prilikom ispuštanja vjetrova i učestalo ispuštanja vjetrova jer mogu biti znakovi netolerancije na hranu ili prvi znakovi raka crijeva.

Momentalno olakšanje

Iako nema veze ni s kakvim simptomima, olakšanje koje osjetimo odmah nakon ispuštanja vjetra vrijedi spomenuti. Toga se trebamo sjetiti kad kolega koji sjedi blizu nas osjeti olakšanje jer nama zasigurno neće biti ugodno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije