Otkrijte 4 tajne jakog imuniteta!

Otkrijte 4 tajne jakog imuniteta!

Otkrijte 4 tajne jakog imuniteta!
  • Objavljeno: Utorak, 07.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jeste li se ikada zapitali zašto baš svake godine vodite borbu s virusima, dok vaša okolina s tim nema prevelikih problema? Ako je odgovor pozitivan, otkrijte načine pomoću kojih ćete ojačati svoj imunitet bez puno muke.

Ovi načini su znanstveno dokazani i funkcionirat će čak i u najkritičnijim trenucima, onima kada ste najviše izloženi virusima. Ipak, ključno je da se pazite, a potom i slijedite ove savjete kako biste zaštitu podigli na još višu razinu.

Provodite vrijeme na otvorenome

Ako ćete ostati u zatvorenom prostoru, na toplom i u društvu velikog broja ljudi, rizik od nastanka prehlade i gripe se značajno povećava. Druženja na zatvorenom vas izlažu neprekidnom kontaktu s drugim ljudima i njihovim bakterijama i virusima.

Osim što ćete izlaskom na svježi zrak uzeti pauzu od svih tih bakterija i virusa koji cirkuliraju u zatvorenom prostoru, tako ćete ojačati svoj imunitet. Aktivnosti na otvorenome djeluju kao prirodni ubojica bakterija i virusa, ali ipak pazite na temperaturu i obucite se prikladno za izlazak vani.

Opustite se

Bezbroj je razloga zbog kojih bi opuštanje trebalo postati svakodnevni ritual, ali i prioritet. Kada ste pod stresom, imunološki sustav slabi i ne može braniti tijelo. Tako se povećava rizik od nastanka gripe i prehlade. Kronični stres će uzrokovati kronično visoku razinu hormona stresa u tijelu, a vaš imunitet će ispaštati.

Sve ovo značajno utječe na sposobnost tijela da proizvodi citokine koji signaliziraju imunološkom sustavu da je vrijeme za obranu tijela. Također ćete manje brinuti o sebi ako ste pod kroničnim stresom. Premalo ćete spavati, nećete jesti uravnoteženo i premalo ćete se kretati. Sve ovo su ključni elementi jakog imuniteta.

Pazite da su vam ruke uvijek čiste

Prehlada i gripa se lako prenose putem samo jednog dodira. Nemojte dodirivati oči, usta i nos prije nego što operete ruke. Važno je da ruke operete kako treba. Voda i sapun su vaši najbolji prijatelji kada su u pitanju čiste ruke, ali dezinfekcijske maramice ili dezinfekcijska tekućina će također dobro doći ako niste u prilici oprati ruke na klasičan način.

Bakterije i virusi se nalaze na sapunima i pipama pa nakon pranja zatvorite pipu laktom, a vrata otvorite papirom. Redovito čistite umivaonik i operite sapun nakon korištenja. Najbolje bi bilo da koristite tekući sapun i obavezno ruke dobro trljajte sapunom barem 20 sekundi. Važno je i da ih dobro osušite, ali ne odjećom koju nosite jer je puna bakterija i virusa, nego čistim papirom ili ručnikom. Mokre ruke lakše prenose bakterije i viruse od suhih.

Naspavajte se

Povremena neprospavana noć neće narušiti vaše zdravlje i ne trebate se oko toga brinuti. No, kronična neispavanost oslabljuje imunološki sustav. Iako je preporučena količina sna isključivo individualna, stručnjaci preporučuju da ne spavate manje od 7 sati dnevno. San treba biti kvalitetan, u komadu i bez buđenja usred noći.

Nažalost, rješavanje problema u svojim mislima negativno utječe na san, a veliki broj ljudi ne zna umiriti misli kada pođe u krevet. Najbolji recept za to je tjelovježba 2 sata prije spavanja jer će temperatura tijela početi padati u trenutku kada vam to najviše treba i tijelo će se prirodnim putem pripremiti za spavanje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije