Ovo je neobičan simptom srčanog udara kod žena!

Ovo je neobičan simptom srčanog udara kod žena!

Ovo je neobičan simptom srčanog udara kod žena!
  • Objavljeno: Utorak, 20.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kad netko spomene srčani udar, vjerojatno vam bolovi u prsima ili oduzetost lijeve strane prvi padnu napamet, bez obzira je li riječ o ženi ili muškarcu. Međutim, brojna istraživanja zadnjih godina pokazala su da se držanje za srce i dramatičan pad, koji se često vide u hollywoodskim filmovima, nisu jedini simptomi, srčani udar u stvarnosti ima i druge znakove koje tijelo šalje prije nego što nastupi sami udar.

Bolovi u prsima i oduzeta lijeva ruka češće se pojavljuju kod muškaraca i manje od ⅓ žena doživjelo je bolove u prsima na početku srčanog udara. Najčešći simptomi infarkta kod žena je otežano disanje koje se ne povezuje uvijek s kardiovaskularnim problemima pa žene imaju više neprepoznatih srčanih udara od muškaraca jer im se pogrešno dijagnosticira predinfarktno stanje i otpuštaju se iz hitnih odjela.

Naime, studije govore da žene imaju drugačije simptome srčanog udara od muškaraca te da se u mnogim slučajevima ključni (raniji) znakovi mogu pojaviti tjednima prije stvarnog srčanog udara, ali morate znate na što treba paziti. Jedno od najznačajnijih istraživanja je ono Američkog udruženja za srce (AHA) o srčanim udarima među ženama koje je dokazalo da 95% žena razvija nove simptome srčanog udala mjesec dana prije samog događaja, a čak 71% njih ima isti, suptilan simptom.

Ispitanici su primijetili da nešto nije bilo u redu otprilike mjesec dana prije srčanog udara, a najčešći simptom je bio umor koji nije uzrokovan pojačanim radom ni nekim drugim logičnim razlogom. Iako se može pripisati mnogočemu, neobjašnjivi umor kod žena nerijetko je predsimptom srčanog udara.

Brojni kardiolozi slažu se u jednom: ako je vaš umor nov, neobjašnjiv ili dramatičan, trebali biste razmotriti mogućnost srčanog udara u budućnosti i na vrijeme to spriječiti. Isto tako, ako ste iscrpljeni nakon uobičajenog treninga, osjećate li se umorno dok se odmarate ili vas izmori nešto toliko jednostavno, kao što je pravljenje kreveta, trebali biste porazgovarati sa svojim liječnikom.

Ne mora samo neobjašnjivi umor biti signal za srčani udar. Ako počnete patiti od nagle nesanice, možda vas tijelo upozorava da nešto poduzmete jer polovica žena koje su preživjele srčani udar svjedoče da su imale poremećaj spavanja otprilike mjesec dana prije događaja.

Kombinacija ova dva stanja, izuzetnog umora i poremećaja spavanja, može se činiti bezazlena, ali ako nema logičko objašnjenje, možda je rani pokazatelj srčanog udara pa se u slučaju pojave jednog od njih ili oba simptoma istovremeno, obavezno javite svom liječniku.

Vezani sadržaj:

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije