Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći
 • Objavljeno: Srijeda, 25.02.2009.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Moguće komplikacije zbog anemije

 • Prijevremeni porod
 • Zastoj u razvoju ploda
 • Opasna anemija kod normalnog gubitka krvi tijekom poroda, što zahtijeva transfuziju krvi
 • Povećana mogućnost razvoja infekcija nakon poroda

Anemija je najčešće izlječiva nadomjescima željeza i folne kiseline koji se uzimaju oralno ili putem injekcija.

Svakako se savjetujte s vašim liječnikom o, za vas najprikladnijem, načinu liječenja kako bi vam trudnoća protekla što ugodnije.

Prvi i osnovni simptom kod anemije ili slabokrvnosti (smanjen broj crvenih krvnih stanica) bit će osjećaj umora. Najuobičajeniji uzrok anemije je nedovoljan unos željeza u organizam. U trudnoći su vam potrebne veće količine željeza jer se vaš volumen krvi uvelike povećava. Promjena načina prehrane ili terapija preparatima željeza može poboljšati krvnu sliku.

Što je anemija?

Anemija ili slabokrvnost - smanjenje broja crvenih krvnih stanica, najčešće se javlja pri nedovoljnom unosu minerala željeza u organizam. Željezo je važan element u stvaranju hemoglobina, koji u crvenim krvnim stanicama prenosi kisik.

Žene su najčešće anemične zbog loše prehrane i gubitka krvi tijekom menstruacije, tj. u reproduktivnim godinama, te tijekom trudnoće zbog povećanja volumena krvi od čak 50%. Količina krvi ubrzano raste zbog potreba bebe te je potreba za željezom veća od količine uskladištene u našemu tijelu. Rezultat tog nesrazmjera je pojava anemije.

Mnoge žene ulaze u trudnoću anemične. Razlozi mogu biti mnogobrojni, primjerice držanje dijete tj. nedostatan unos vitamina i minerala; razmak između dviju trudnoća kraći od dvije godine; obilne menstruacije. U trudnica anemiju mogu izazvati povraćanje, slaba prehrana i višeplodna trudnoća.

Gotovo 20 posto trudnica ima anemiju. Blaga anemija ne povećava rizik od niske porođajne težine ili preranog rođenja djeteta. Priroda je razvila mnoge načine kako bi obranila bebe od negativnih posljedica anemije. Ujedno, potrebno je znati da pred kraj trudnoće beba uskladištava potrebnu količinu željeza za prvih šest mjeseci svoga života stoga su i potrebe za tim mineralom veće.

Prema mnogim istraživanjima, pri jakoj anemiji postoji rizik od preranog rođenja i niske porođajne težine. Ujedno, čedo u maternici može pokazivati znakove patnje jer dobiva posteljicom manje kisika. Dijete može i naslijediti anemiju.

Trudnice koje pate od anemije teško podnose krvarenje, otežano se bore s infekcijom i ostalim problemima koji se mogu pojaviti za vrijeme poroda.

Jesam li anemična?

Ako vam je volumen krvi, uključujući i hemoglobin (protein u krvi koji prenosi kisik), nizak - smatra se da imate anemiju, odnosno da ste anemični. Najčešći uzrok anemije u trudnoći je nedostatak željeza u krvi. Kako je anemija prilično česta pojava, tijekom trudnoće se dva puta testiramo, na početku te pred kraj trudnoće, tj. najčešće u 7. ili 8. mjesecu trudnoće ili ako postoji sumnja i prije. Iako niste anemični na početku, anemija se može razviti tijekom trudnoće.

Najčešći simptomi anemije su umor, slabost, bljedilo. Ako je anemija jaka može doći do nesvjestice, ubrzanog ili nepravilnog rada srca, nedostataka zraka.

Naravno, ovi simptomi su uobičajeni tijekom svake trudnoće stoga je važno savjetovati se sa svojim liječnikom.

Pušenje može pridonijeti anemiji. Anemiji će pogodovati i slijedeće: loše balansirana prehrana, manjak unosa željeza i vitamina, manjak unosa folne kiseline, konzumiranje alkohola, pojedini lijekovi (npr. lijekovi koji smanjuju napadaje), kao i prethodno korištenje kontracepcijskih pilula. Anemiju može uzrokovati i krvarenje hemeroida kao i krvarenje unutar želuca.

Mogući simptomi anemije

 • Slabost, nesvjestica, umor, teškoće pri disanju
 • Bljedoća kože ili žutoća kože
 • Moguće promjene u srčanim otkucajima
 • Glavobolje i zaboravljivost
 • Mučnine ili bol u području abdomena
 • Ponekad nema nikakvih očiglednih simptoma

Međutim, često puta ćete teško sami ocijeniti jeste li anemični pošto je većina navedenih simptoma normalna u određenim razdobljima trudnoće. Sumnjate li da ste anemični, obratite se vašem liječniku, koji će odrediti vađenje razine željeza u krvi.

Ponekad se dešava da hemoglobin, kojeg liječnik mjeri, može pokazati da ste anemični kada, u stvari, nije tako. Zbog normalnog povećanja količine krvi u tijelu tijekom trudnoće ponekad se javlja "hemodilution"(razrjeđivanje hemoglobina), te će se pokazati niže vrijednosti nego prije trudnoće. U svojoj "Knjizi trudnoće", dr. William Sears to zove "fiziološka anemija trudoće".

Isto tako, prema knjizi Sheile Kitzinger "Kompletna knjiga o trudnoći i porodu", normalno je da razina hemoglobina padne tijekom trudnoće. Prije se željezo rutinski prepisivalo za vrijeme trudnoće ali se otkrilo da to može biti štetno. Čak štoviše, ako ženina razina hemoglobina NE padne tijekom trudnoće, povećavaju se šanse za prijevremenim porodom.

Kako se liječi anemija?

Promjena načina prehrane ili terapija preparatima željeza može poboljšati krvnu sliku.

Nedostatak željeza se najčešće liječi nadomjescima. Ako vam je liječnik propisao željezo, uzimajte ga s hranom kako biste spriječili moguće mučnine. Izbjegavajte uzimati željezo s mlijekom jer kalcij spriječava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom od naranče ili nekim drugim izvorom C vitamina, lakše će se apsorbirati. (Vitamin C povećava otpornost posteljice, sposobnost vašeg organizma da se odupre infekcijama te iskorištavanje željeza. On se nalazi u svježem voću i povrću, a opskrba ovim vitaminom mora biti svakodnevna jer se u tijelu ne mogu stvoriti njegove zalihe. Kako se dio vitamina C gubi čuvanjem i kuhanjem, a zimi imamo slabiju ponudu svježeg voća i povrća, nije naodmet uzimanje polivitaminskih preparata.) Ujedno, uzimajte željezo u kombinaciji s folnom kiselinom, koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću te s vitaminom B12.

Naravno, kao i za sve vitamine i minerale, najbolji način za unos željeza u tijelo je dobra prehrana. Mineralni nadomjesci i preparati nisu za svakoga. Ponekad od tableta željeza stolica može biti tamna ili potpuno crna. Javlja se zbog viška neapsorbiranog željeza u tijelu. Ta pojava nije opasna. Željezo može uzrokovati zatvor (jedite hranu koja sadrži više vlakana) ili proljev. Savjetujte se s vašim liječnikom. Ujedno, potrebno je oko šest tjedana da se vaša krvna slika popravi.

Preparati željeza su vrlo otrovni za malu djecu stoga ih držite van njihova dohvata.

Što mogu učiniti kako bih spriječila nastanak anemije?

Kako smo već naveli, u trudnoći su vam potrebne veće količine željeza jer se vaš volumen krvi uvelike povećava i stoga uravnotežena prehrana biljnog i životinjskog podrijetla koja zadovoljava pojačane potrebe organizma može spriječiti razvoj deficitarnih poremećaja. Za unos željeza potrebno je jesti što više crvenoga mesa, mahunarka, obogaćenih žitarica, tamnozelenog povrća, sušenoga voća.

Evo nekoliko primjera hrane bogate željezom: lisnato zeleno povrće kao što je špinat, brokula, grašak, šparoge, grah, jaja, smeđa riža, obogaćena tjestenina, jetrica, tofu, suhe šljive ili marelice, grožđice, sok od višnje.

Preventivne mjere u sprečavanju anemije:

 • Jedite hranu bogatu željezom - poput: jetre, govedine, kruha i pahuljica od cjelovitog zrnja, jaja i voće
 • Jedite hranu bogatu folnom kiselinom: pšenične klice, grah, kikiriki maslac, gljive, brokule, goveđa jetra i šparoge
 • Jedite hranu bogatu C vitaminom: limuni, naranče, te svježe (ne kuhano) povrće koje pomaže u apsorbciji željeza
 • Uzimajte prenatalne vitaminske i mineralne pripravke, ako vam ih liječnik prepiše
 • Ako ste imali prethodnih problema s anemijom bilo bi dobro kontrolirati razinu željeza u krvi i prije nego što odlučite zatrudnjeti

Ujedno, izbjegavajte kofein, tj. kavu i čajeve, jer otežavaju apsorpciju željeza.

Željezo vam je potrebno tijekom cijeloga života. Sprečavajući anemiju, osjećat ćete se bolje i zdravije tijekom cijeloga života.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije