Antiperspiranti, grudnjaci sa žicom i drugi mitovi i istine o raku dojke

Antiperspiranti, grudnjaci sa žicom i drugi mitovi i istine o raku dojke

Antiperspiranti, grudnjaci sa žicom i drugi mitovi i istine o raku dojke
  • Objavljeno: Petak, 14.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Listopad je nacionalni mjesec borbe protiv raka dojke. Svake se godine u ovom periodu glasnije priča o zloćudnosti i smrtnosti ove česte maligne bolesti među ženskom populacijom s ciljem povećanja svjesnosti o važnosti pravovremenih pregleda dojki, ali i brige o sebi. Iako stručnjaci očekuju sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost u Hrvatskoj je u padu, jednim velikim dijelom zahvaljujući mnogim javnozdravstvenim akcijama koje se održavaju kako u listopadu, tako i tijekom cijele godine, ali i zbog sve bolje dijagnostike i liječenja.

Salvus već devetu godinu za redom provodi kampanju u sklopu ružičastog mjeseca s ciljem osvještavanja šire javnosti o važnosti samopregleda i pravovremenog otkrivanja ove zloćudne bolesti. A za svaku kupnju Solgar Skin, Nails and Hair Formule, Salvus donira 10 kuna udrugama Europa Donna Hrvatska i Nismo Same!

Rak dojke sada više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. No, unatoč povećanoj svijesti i širenju znanstvenih činjenica, na internetu i u društvu još uvijek postoje određene dezinformacije o raku dojke. Donosimo vam 12 čestih mitova, koje su 'razbili' medicinski stručnjaci.

1. Zdrav način života eliminira rizik od raka dojke

Istina je da žene s prekomjernom težinom u postmenopauzi imaju povećani rizik od razvoja raka dojke, no ne postoji skup zdravstvenih savjeta za eliminaciju rizika oboljenja. To potvrđuje činjenica da je ovaj rak dijagnosticiran čak i kod sportašica svjetskog uspjeha.

2. Pojava kvržice signalizira rak dojke

Mnogi stručnjaci reći će vam kako je većina novih kvržica na dojkama zapravo dobroćudna. Čak 80% kvržica u dojkama izazvano je benignim promjenama, cistama ili iz nekih drugih razloga. Ako ste pronašli kvržicu, obratite se liječniku i on će vam preporučiti ultrazvuk, mamografiju ili biopsiju kako biste utvrdili da kvržica nije maligna.

3. Grudnjaci sa žicom povećavaju rizik od raka dojke

Na internetu je pokrenut ovaj mit s objašnjenjem da bi nošenje grudnjaka moglo ograničiti protok limfne tekućine iz dojke, uzrokujući nakupljanje toksičnih tvari u tkivu. Međutim, nema dokaza koji podupiru ovu tvrdnju. Studija iz 2014. na otprilike 1500 žena s rakom dojke nije otkrila nikakvu vezu između nošenja grudnjaka i raka dojke.

4. Muškarci ne obolijevaju od raka dojke

Iako se rak dojke smatra 'ženskom bolešću', 1% svih dijagnoza raka dojke čine muškarci. Metode dijagnostičke obrade koje se koriste kod muškaraca istovjetne su onima koje se koriste i kod žena, a uključuju klinički pregled, ultrazvuk i mamografiju, a najčešći faktor rizika je obiteljska povijest raka dojke. Gotovo uvijek liječenje započinje kirurškim odstranjenjem tumora i limfnih čvorova iz pazuha.

5. Rak ne mogu dobiti žene koje nemaju obiteljsku povijest raka dojke

Iako mnogi misle kako je rak dojke nasljedna bolest, samo 5 do 10% karcinoma povezani su s nasljednim faktorom, ali je dokazan veći rizik ako je član uže obitelji imao rak (ako su dva ili više članova obitelji imali rak, rizik je još veći). Ipak, procjenjuje se da gotovo 70% žena kojima je dijagnosticiran rak dojke nisu imale obiteljsku povijest raka dojke.

5. Korištenje antiperspiranta ispod pazuha može izazvati rak dojke

Unatoč brojnim teorijama, još uvijek nema znanstvenih dokaza o povezanosti antiperspiranta ispod pazuha i raka dojke. Ipak, stručnjaci kažu kako su potrebna dodatna istraživanja. Teorija govori da se antiperspiranti ispod pazuha, posebno oni koji sadrže aluminij i druge kemikalije, apsorbiraju u limfne čvorove i ulaze u stanice dojke, povećavajući rizik od raka.

7. Svi karcinomi dojke liječe se na gotovo isti način

Planovi liječenja uvelike se razlikuju ovisno o karakteristikama raka i preferencijama pacijenata. Mnogo različitih čimbenika može doći u obzir pri odabiru tretmana, kao što su: veličina, stadij i stupanj raka.

8. Konzumacija previše šećera uzrokuje rak dojke

Studije koje istražuju vezu između šećera i raka dojke, nisu pokazale nijedan faktor rizika. Ova teorija može se smatrati točnom jedino u slučaju pretilosti, za što postoje znanstveni dokazi. Poseban rizik predstavlja pretilost tijekom menopauze ili starije životne dobi.

9. Rak dojke javlja se samo u starijoj dobi

Iako je istina da se rizik od raka dojke povećava kako žene stare, oko 5% dijagnoza raka dojke je kod žena mlađih od 40 godina. Postoje žene koje su dobile rak u dvadesetima, pa čak i u tinejdžerskoj dobi.

10. Ako nema kvržice, nema ni raka

Upravo za to služi pregled poput mamografije. Mnogi slučajevi dokazali su da mamografije spašavaju živote jer omogućuju otkrivanje raka prije nego što postane opipljiv, odnosno prije nego se može osjetiti kvržica. U nekim slučajevima kvržica se ne mora ni pojaviti.

11. Rak dojke u ranoj fazi rijetko se ponavlja

Čak i kod ranog stadija raka dojke, uvijek postoji određeni rizik da će se rak vratiti. Iako je istina da je rizik od povratka najveći u prvih 2 do 5 godina, može se pojaviti i kasnije. Zbog ovih mitova, neke žene s ranim stadijem raka dojke rekle su kako su se osjećale potpuno zaslijepljeno kada im se rak dojke vratio. Čak i 20 godina nakon dijagnoze, osobe rakom 1. stadija, imaju 15-20% šanse za povratak.

12. Piercing na bradavicama povećava rizik od raka dojke

Iako je samo riječ o mitu, piercing na bradavicama može dovesti do komplikacija, kao što su infekcija, apsces i poteškoće s dojenjem, ali može i doći do ozbiljnijih bolesti uzrokovanih HIV-om i hepatitisom B i C.

Reference:

* www.medicalnewstoday.com

** www.breastcancer.org

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije