Vrste kontracepcijskih pilula

Vrste kontracepcijskih pilula

Vrste kontracepcijskih pilula
  • Objavljeno: Subota, 17.09.2011.
  • Broj pregleda: 36.027
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kontracepcijske pilule su najčešći izbora žena kada je u pitanju zaštita od neželjene trudnoće, a zbog toga što su žene različite, razvijene su i različite vrste kontracepcijskih pilula.

Kontracepcijske pilule, ako se uzimaju pravilno, su vrlo djelotvorne u sprečavanju neželjene trudnoće. One su jedna od najpopularnijih metoda kontracepcije među ženama. Pilula je 99,9% učinkovita ako se uzima ispravno. Pruža zaštitu od neželjene trudnoće, ali ne i zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Kontracepcijske pilule traba uzimati samo uz prethodnu konzultaciju s liječnikom, nikako na svoju ruku. Uz to, moraju se obaviti određene pretrage koje su ključne za izbor kontracepcije. Postoje razni proizvođači na tržištu koji proizvode kontracepcijske pilule s različitim dozama hormona. Također, kontracepcijske pilule ne mogu uzimati sve žene jer nuspojave mogu utjecati na određene zdravstvene probleme. To je razlog zašto s liječnikom treba razgovarati o prednostima i rizicima prije odluke.

Postoje tri vrste kontracepcijskih pilula, a one se razlikuju u hormonima koje sadrže.

Progesteronske kontracepcijske pilule sadrže samo hormon progesteron. Ova vrsta pilule je savršena za žene koje ne mogu uzimati estrogen, koje doje i starije su od 35 godina i puše.

Treba ih uzimati svaki dan u isto vrijeme kako bi bile učinkovite. One mogu uzrokovati neredovita krvarenja, glavobolje, nedostatak mjesečnice.

Kombinirane kontracepcijske pilule sadrže i estrogen i progesteron. To su najčešće pilule koje žene koriste. Postoje tri vrste kombiniranih kontracepcijskih pilula:

  • Monfazne pilule koje sadrže jednaku količinu oba hormona. Oni se uzimaju 21 dan, a neke mogu imati i 7 pilula koje ne sadrže nikakve hormone. U 7 dana pauze doći će do menstruacije.
  • Multifazne pilule sadrže različite razine hormona. One povećavaju dozu hormona s vremenom. Razvijene su kako bi se smanjile nuspojave kontracepcijskih pilula.
  • Kontracepcijske pilule za kontinuirano korištenje se uzimaju kontinuirano bez prekida. To znači da one neće dopustiti dolazak menstruacije, tako da neće imati mjesečnicu.


Ova vrsta kombiniranih pilula smanjuje bol i krvarenje tijekom mjesečnice. Oni također pomažu smanjiti rizik od cista jajnika. Nuspojave su glavobolje, povraćanje, povećanje težine i formacija krvnih ugrušaka.

Hitna kontracepcija su tablete koje se ne bi trebale uzimati redovito. One su za žene koje su imale nezaštićeni odnos, a misle da bi mogle zatrudnjeti. Potrebno ih je uzeti unutar 72 sata nakon spolnog odnosa. Vrlo su učinkovite ako se uzimaju odmah nakon nezaštićenog odnosa. Kao nuspojave mogu se pojaviti bolovi u trbuhu ili mučnina. Ove tablete NISU metoda zaštite od trudnoće! Trebaju se koristiti samo za hitne situacije.

Najnovije

Najčitanije