Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Šećerna bolest tipa 1 skraćuje normalni životni vijek u prosjeku za 5 godina. Rizik je jednak bez obzira na etničko porijeklo, a bolest je nešto ozbiljnija u žena.
Kategorija: Dijabetes

Što je inzulin i kako se on koristi u liječenju dijabetesa?

Režimi intenziviranog inzulinskog liječenja

Cilj intenzivne terapije je održavati koncentraciju glukoze što bližom normalnim vrijednostima. Intenzivno liječenje obično sa sastoji od tri ili više inzulinskih injekcija dnevno ili korištenja inzulinske pumpe. Pored toga bi pacijent tijekom dana trebao napraviti četiri ili više mjerenja koncentracije glukoze u krvi. Pacijent se također treba pridržavati dobro isplanirane dijete i treba jedanput mjesečno posjećivati tim liječnika, sestara i dijetetičara koji brinu o njegovu zdravlju. Zbog povećane opasnosti od pojave hipoglikemije, stručnjaci preporučuju oprez kod intenzivnog liječenja djece mlađe od 13 godina, dok se kod male djece takvo liječenje uopće ne preporučuje.

Inzulin

Inzulin se ne može koristiti oralno jer ga uništavaju probavni sokovi. Davanje injekcija inzulina pod kožu osigurava njegovu polaganu apsorpciju i dugotrajan učinak. Vrijeme i učestalost davanja inzulinskih injekcija ovisi o nizu faktora, kao što su vrsta inzulina, količina i vrsta hrane koja se uzima te kolika je tjelesna aktivnost pacijenta. Tako na primjer, uzimanje hrane podiže koncentraciju glukoze u krvi, dok vježbanje i alkohol utječu na pad te koncentracije.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!