Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Šećerna bolest tipa 1 skraćuje normalni životni vijek u prosjeku za 5 godina. Rizik je jednak bez obzira na etničko porijeklo, a bolest je nešto ozbiljnija u žena.
Kategorija: Dijabetes

Simptomi šećerne bolesti tipa 1

Proces propadanja beta stanica koje proizvode inzulin može biti dugotrajan i podmukao. Međutim, kada se proizvodnja inzulina smanji na minimum, šećerna bolest tipa 1 obično se naglo pojavi i brzo napreduje. Znakovi koji upozoravaju na pojavu šećerne bolesti tipa 1 su: učestalo mokrenje, kod djece ponovno mokrenje u krevet nakon što je dijete već odviknuto; neobična žeđ, posebno potreba za slatkim i hladnim pićima; ekstremna glad; nagli, ponekad dramatičan, gubitak težine; slabost, svrbež genitalne regije, ekstreman umor; zamućen vid ili druge promjene vida i razdražljivost. Djeca koja boluju od dijabetesa tipa 1 često su nemirna, apatična i mogu imati poteškoće u školi. U akutnim slučajevima dijabetesa tipa 1 mogu se pojaviti mučnina i povraćanje. U teškim slučajevima dijabetička koma može biti prvi znak šećerne bolesti tipa 1.

Dva glavna oblika šećerne bolesti su tip 1 (ranije: dijabetes melitus ovisan o inzulinu ili dijabetes koji se javlja u mladalačkoj dobi) i tip 2 (ranije: dijabetes melitus neovisan o inzulinu ili dijabetes koji se javlja u zreloj dobi). Oba oblika imaju zajedničku osnovnu karakteristiku: povišene razine šećera (glukoze) u krvi uslijed apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina, hormona kojeg proizvodi gušterača.

Gušterača je izdužena, konusna žlijezda smještena iza želuca koja izlučuje probavne enzime te hormone inzulin i glukagon. Inzulin luče tzv. beta stanice smještene u nakupinama koje se zovu Langerhansovi otočići. Inzulin je ključni regulator tjelesnog metabolizma.

Nakon obroka, hrana se probavlja u želucu i crijevima, ugljikohidrati se razgrađuju na molekule šećera od kojih je jedna glukoza, a bjelančevine se razgrađuju na aminokiseline. Glukoza i aminokiseline se apsorbiraju direktno u krvotok pa koncentracija glukoze u krvi raste. U normalnim stanjima povećanje glukoze u krvi stimulira beta stanice gušterače na lučenje inzulina koji se prelijeva u krvotok.

Inzulin omogućuje prodor glukoze u stanice tijela (pogotovomišićne stanice) gdje uz druge hormone određuje hoće li te hranjive tvari sagorjeti u energiju ili će se pohraniti za buduću uporabu. Kada se šećer u krvi vrati na razinu prije obroka, smanjuje se proizvodnja inzulina u gušterači, a tijelo koristi pohranjenu energiju do slijedećeg obroka u kojem dobiva nove hranjive tvari.

Šećerna bolest tip 1 - opis bolesti

Kod šećerne bolesti tipa 1 postupno propadaju beta stanice gušterače koje proizvode inzulin sve do apsolutnog nedostatka inzulina. Bez inzulina koji pokreće glukozu u stanice, razina šećera u krvi postaje prekomjerno visoka i nastaje hiperglikemija. Budući da tijelo ne može koristiti šećer on odlazi u urin s kojim se izlučuje. Slabost, gubitak težine, prekomjerna glad ili žeđ neke su od posljedica ovog "gladovanja u obilju". Život bolesnika počinje ovisiti o primanju inzulina. (Ponekad kod šećerne bolesti tipa 1 dolazi do remisije i pacijenti prestanu uzimati inzulin, ali ta razdoblja "medenog mjeseca" gotovo nikada ne traju dugo, javljaju se ubrzo nakon postavljanja dijagnoze i brzo prestaju).

Zbog čega nastaje šećerna bolest tip1?

Šećernoj bolesti tipa 1 obično prethodi faza bez simptoma poznata kao inzulitis, kada T stanice imunog sustava, vrsta bijelih krvnih stanica, počinju infiltrirati i uništavati beta stanice gušterače. Obično se te takozvane ubojite T stanice bore protiv infekcija, ali kod šećerne bolesti ih mehanizam poznat pod nazivom autoimuni odgovor okreće protiv vlastitih tkiva u tijelu. Nije poznato što pokreće ovu pojavu, ali postoje dokazi o genetičkoj predispoziciji i faktorima okoline (npr. virusi). Napredovanje bolesti od inzulinitisa do potpuno razvijenog dijabetesa može potrajati čak više od nekoliko godina.

Tko obolijeva od šećerne bolesti tipa 1?

Šećerna bolesti tipa 1 rjeđa je od tipa 2 i predstavlja svega 7 do 10% svih slučajeva dijabetesa. Tip1 se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali obično se javlja u razdoblju između djetinjstva i 30. godine života, najčešće u doba djetinjstva i adolescencije. Bolesti su podložni jednako dječaci i djevojčice.

Koliko je ozbiljna šećerna bolest tip 1?

Šećerna bolest tipa 1 skraćuje normalni životni vijek u prosjeku za 5 godina. Rizik je jednak bez obzira na etničko porijeklo, a bolest je nešto ozbiljnija u žena.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!