Spina bifida

Spina bifida

Spina bifida
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Spina bifida (SB) je naziv za rascjep kralježnice, zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine. Ubraja se u defekte neuralne cijevi.
Kategorija: Dječje bolesti

Liječenje spine bifide

Široko je prihvaćen pristup po kojem se djeca rođena sa spinom bifidom trebaju energično liječiti lijekovima i kirurški. Preporučuje se rano zatvaranje leđa i kralješničke moždine kao i rješavanje hidrocefalusa, ako postoji. Čim se dijete rodi, ako postoji cista na leđima potrebno ju je prekriti sterilnom gazom i dijete transportirati na jedinicu intenzivne neurokirurške njege gdje će se obaviti pripreme za kirurški zahvat. Važno je pri tom naglasiti kako ova operacija služi sprječavanju infekcije ili dodatne traume kralježničke moždine, a ne uspostavljanju funkcije koja nije ni postojala nakon rođenja.
Hidrocefalus nastaje u 80-90% djece sa spinom bifidom i treba se početi liječiti odmah čim se primijeti. Hidrocefalus je naziv za prekomjerno nakupljanje moždane tekućine u središnjem živčanom sustavu, a liječi se otklanjanjem uzroka ili simptomatski postavljanjem komunikacije, šanta, koji odvodi suvišan likvor u neku drugu tjelesnu šupljinu (srce, potrbušnicu).
Kako mogu biti uključeni mnogi dijelovi tijela i živčanog sustava, dijete trebaju pregledati brojni liječnici, a isto tako su potrebne redovite kontrole. Osim fizikalne terapije i ranog kirurškog zahvata, dijete će možda trebati liječiti zbog inkontinencije ili nositi ortoze za noge ili kralježnicu.

Hoće li dijete biti normalno

Najvažnije pitanje je hoće li dijete biti normalno. Odgovor je složen, ali uglavnom je većina djece mentalno i fizički uredna. Većina ima normalnu ili natprosječnu inteligenciju. U njezi neće trebati pomoć druge osobe, ali često su potrebne ortoze ili invalidska kolica. Većina će ih biti inkontinentna, a društveni kontakt olakšava se kateterizacijom.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!