Kolike - tromjesečni grčevi

Kolike - tromjesečni grčevi

Kolike - tromjesečni grčevi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Obično u isto doba dana, kasno poslijepodne ili na večer dojenče neutješno plače. Trbuh je nadut (meteorističan), dojenče savija noge prema trbuhu ili ih drži kruto ispravljene, bolno plače i ima vjetrove.
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija kolika

Tromjesečni grčevi su problem poznat gotovo svakom roditelju koji je imao ili ima malu bebu. Obično u isto doba dana, kasno poslijepodne ili na večer dojenče neutješno plače. Trbuh je nadut (meteorističan), dojenče savija noge prema trbuhu ili ih drži kruto ispravljene, bolno plače i ima vjetrove. Tromjesečni grčevi obično počinju između 2. i 4. tjedna života. Dojenče može zbog njih plakati i par sati. Ako mu majka ponudi prsa, ono ih često prihvati i halapljivo siše mlijeko, ali ubrzo prestaje i nastavlja plakati. Neka djeca imaju samo nekoliko napada u prvim mjesecima života, a drugi pak imaju svakodnevne napade bolova u trbuhu, do puna tri mjeseca. Odatle i potiče naziv tromjesečni grčevi. Vrlo rijetko grčevi mogu potrajati do šestog mjeseca života ili duže. Ponekad se ovaj nemir prebacuje s poslijepodnevnih i večernjih na noćne sate što je još teže za roditelje.

Plač zbog grčeva počinje neposredno nakon obroka ili pola sata iza njega. Po tome se razlikuje od plača gladnog djeteta koji prethodi hranjenju. Roditelji su potišteni zbog bebine patnje i misle da se nešto strašno događa. Bitno je naglasiti da takva dojenčad dobiva na tjelesnoj težini, često više od prosjeka. Kad dojenče prvi put dobije grčeve u trbuhu, majka će pomisliti da nešto s njenim mlijekom nije u redu. Ako ga hrani na bočicu, pokušat će zamijeniti hranu. Ponekad se dojenčad bolje osjećaju ako im majka prestane piti kravlje mlijeko. Osnovni uzrok kolikama u večini slučajeva nije poznat. Činjenica da su tegobe najčešće na večer ili kasno poslijepodne govori da i umor ima neku ulogu.

Kako pomoći svom dojenčetu koje ima tromjesečne grčeve

Važno je da majka i otac shvate da je to vrlo česta pojava i da ne ostavlja nikakve posljedice. Tegobe obično nestaju do kraja trećeg mjeseca života. Bitno je paziti kako dijete siše i da li dobro drži bradavicu da ne bi u toku obroka gutalo puno zraka. Stoga je kod djece hranjene bočicom važno paziti na njen položaj i na to da je duda ispunjena tekućim sadržajem. Djecu koja lakomo sišu preporučljivo je koji put i u toku obroka podići da podrignu i tako izbace zrak koji su progutala. Dojenčetu koje ima grčeve obično je lakše ako leži potrbuške. Ponekad im pomaže lagana masaža trbuha. Drugima pak pomaže kad ih majka ili otac polože na koljena i lagano im masiraju leđa. Može se pokušati staviti topli termofor na trbuh dojenčeta. Temperatura vode u termoforu je dobra ako na njega možete slobodno prisloniti unutarnju stranu ručnog zgloba. Kao dodatnu mjeru opreza termofor možete umotati u pelenu ili ručnik prije nego što ga prislonite uz dojenče.

Treba li dijete koje ima grčeve nježno ljuljati i nositi na rukama? Danas se više ne bojimo opasnoti da ćemo dijete razmaziti - ako utješimo dijete kad je nesretno, ono vjerojatno neće zahtijevati istu pažnju kad ne bude nesretno. Ako mu nošenje na rukama ne pomaže jasno da ne treba inzistirati na tome. Ukoliko nikako ne možete utješiti svoje dojenče, potražite savjet i pomoć svog pedijatra.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!