Morbus Paget

Morbus Paget

Morbus Paget
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Morbus Paget je intraepidermalni adenokarcinom izvodnog kanala mliječnih žlijezda dojke. Uglavnom se javlja kod žena u dobi iznad 40 godina starosti.
Kategorija: Dojke

Definicija Morbus Pageta

Morbus Paget je intraepidermalni adenokarcinom izvodnog kanala mliječnih žlijezda dojke. Uglavnom se javlja kod žena u dobi iznad 40 godina starosti.

Klinička slika Morbus Pageta

Promjena je gotovo uvijek ograničena na jednu dojku, dok je druga dojka zdrava. Promjena se javlja na areoli, oko bradavice. Prvi vidljivi znak bolesti je pojavljivanje crvenila na području oko bradavice, koje može izgledati kao površinska upala kože (npr. kontaktni dermatitis). Bolesnice osjećaju slabu bol i svrbež. Kako bolest napreduje tako se javlja ljuštenje kože i širenje promjene u okolinu, koja je oštro ograničena u odnosu na zdravu kožu. Za teži stadij bolesti govore nam pojavljivanje ulkusnih tvorbi na površini kože, pojavljivanje čvorića na površini ali i u dubini dojke i karakteristično udubljivanje bradavica. Pipanje povećanih limfnih čvorova u pazušnoj jami ide u prilog postojanju metastaza. Za dijagnozu je važan klinički pregled, ali dijagnoza bolesti se postavlja na temelj histološkog pregleda uzorka tkiva dojke.

Terapija Morbus Pageta

Kirurški zahvat na dojci uz odstranjenje pazušnih limfnih čvorova.

Prognoza Morbus Pageta

Prognoza ovisi prije svega o rasprostranjenosti primarnog tumora i još važnije da li je došlo do stvaranja metastaza ili ne.

www.zanovidan.hr

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!