Celulitis

Celulitis

Celulitis
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Celulitis je česta, potencijalno ozbiljna bakterijska infekcija kože. Celulitis se pojavljuje kao natečena, crvena površina kože, vruća i osjetljiva na dodir, a može se brzo širiti.
Kategorija: Infekcije

Faktori rizika

Nekoliko faktora može doprinijeti većem riziku od razvoja celulitisa:

Ozljede

Posjekotina i lom povećavaju rizik od celulitisa, jer daju bakterijama polaznu točku.

Oslabljen imunološki sustav

Stanja koja oslabljuju imunološki sustav mogu tijelo učiniti više osjetljivim na infekcije, kao što je celulitis. Moguće stanja koja mogu oslabiti imunološki sustav uključuju dijabetes, leukemiju, HIV / AIDS, kroničnu bolest bubrega, bolesti jetre, poremećaj cirkulacije i upotrebu određenih lijekova, kao što su kortikosteroidi.

Kožna stanja

Određene kožne bolesti, kao što su ekcemi, atletsko stopalo, vodene kozice i crvenilo, uzrokuju pukotine na koži i povećavaju rizik od celulitisa.

Kronično naoticanje ruku i nogu (limfedem)

Otečena tkiva mogu ispucati, ostavljajući kožu osjetljivu na bakterijske infekcije.

Intravensko uzimanje droge

Ljudi koji intravenski uzimaju drogu imaju veći rizik za razvoj celulitisa.

Komplikacije

Ovo crvenilo kože ili osip mogu biti signal dublje, ozbiljnije infekcije unutarnjeg sloja kože. Nakon što dođu ispod kože, bakterije se mogu brzo širiti. Ponavljajuće epizode celulitisa zaista mogu oštetiti limfni sustav i uzrokovati kronično oticanje pogođenih ekstremiteta.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!