Papatači groznica

Papatači groznica

Papatači groznica
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Papatači-groznica je virusom uzrokovana, kratkotrajna bolest karakterizirana jako izraženim općim simptomima infekcije, vrlo dobre prognoze.
Kategorija: Infekcije

Papatači-groznica je virusom uzrokovana, kratkotrajna bolest karakterizirana jako izraženim općim simptomima infekcije, vrlo dobre prognoze.

Sezonskom javljanju bolesti pogoduje aktivnost prenosioca komarca Phlebotomus pappataci koji se pojavljuje ljeti kada se javlja i bolest. Papatači-groznica se u Hrvatskoj javlja u priobalnim krajevima od Istre do Dalmacije. Pogođene osobe su uglavnom djeca i novopridošli u endemske krajeve. Nakon preboljene bolesti ostaje doživotni imunitet, ali kako postoje različiti tipovi virusa tako je moguće i preboljeti bolest više puta.
Visoka temperatura kratkog tijeka, jaki osjećaj bolesti, bolovi u cijelom tijelu, te trakasto injicirana spojnica su glavne karakteristike Papatači-groznice.

Od ostalih simptoma mogu se javiti povraćanje, opstipacija, proljev te vrtoglavice. Bolest obično protekne bez komplikacija, ali oporavak može biti dugotrajan. Kod svake osobe s gore navedenim simptomima koja se nalazi na području gdje ima prenosioca te nalazom papula koje svrbe, što govori za ubod Phlebotomusa, mora se posumnjati i na Papatači-groznicu.

U profilaksi Papatači-groznice najvažniju ulogu imaju uništavanje prijenosnika i korištenje repelenata za insekte. Važno je napomenuti da Phlebotomus ima radijus kretanja od približno 150 metara, tako da je u mnogim slučajevima nepotrebno zaprašivanje velikih područja insekticidima.

www.medicina.hr

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!