Akne

Akne

Akne
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 15.655
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Akne su kronično stanje kože koje pogađa većinu ljudi u nekom razdoblju života. Najčešće se razvijaju na koži lica, leđa i prsa. Simptomi akni mogu biti blagi, umjereni ili teški. Smatra se da su akne uzrokovane hormonalnim promjenama koji se događaju tijekom puberteta.
Kategorija: Koža

Uzroci akni

Da biste bolje razumjeli uzroke akne, korisno je da saznate više o lojnicama, koji igraju ključnu ulogu u razvoju akni.

Žlijezde lojnice

Lojnice su sićušne žlijezde koje se nalaze u blizini površine kože. Žlijezde su pričvršćene za folikule. Svrha lojnica je mazati kosu i kožu kako bi spriječilo isušivanje. Žlijezde to čine proizvodeći masnu supstancu pod nazivom sebum. Kod pojave akni, žlijezde počnu proizvoditi previše sebuma. Višak sebuma se miješa s mrtvima stanicama kože. Ako je folikul blizu površine kože, on će oticati prema van, stvarajući zatvoreni komedon ili miteser.

Bezopasne bakterije koje žive na koži mogu kontaminirati i onda inficirati folikul, što rezultira papulama, pustulama, čvorovima, i cistama.

Tinejdžeri

Smatra se da su akne u tinejdžera potaknute povišenim razinama hormona testosterona koji se javlja tijekom puberteta. Hormon igra važnu ulogu u poticanju rasta i razvoja penisa i testisa kod dječaka, te održavanja mišića i snažnih kostiju u djevojaka.

Lojnice su posebno osjetljive na hormone. Smatra se da povećana razina testosterona potiče žlijezde da proizvode mnogo više sebuma nego što koža zapravo treba.

Odrasli

Kod odraslih aknama su pogođene najčešće žene i to preko 80%. Smatra se da su mnogi slučajevi odraslih osoba s aknama rezultat promjene razine hormona koju će mnoge žene doživjeti u određenim razdobljima tijekom života. Mogući pokretači akni u odraslih su:

  • Mjesečnica: neke žene dobiju akne prije početka menstruacije.
  • Trudnoća: mnoge žene imaju akne u trudnoći, obično tijekom prvog tromjesečja.
  • Policistični jajnici: mogu uzrokovati akne, debljanje i nastanak malih cista unutar jajnika.
  • Nuspojave lijekova: kod nekih ljudi, određene vrste lijekova mogu uzrokovati akne, npr. steroidni lijekovi i litij (koji se često koristi za liječenje depresije i bipolarnog poremećaja).

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!