Akne

Akne

Akne
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 15.655
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Akne su kronično stanje kože koje pogađa većinu ljudi u nekom razdoblju života. Najčešće se razvijaju na koži lica, leđa i prsa. Simptomi akni mogu biti blagi, umjereni ili teški. Smatra se da su akne uzrokovane hormonalnim promjenama koji se događaju tijekom puberteta.
Kategorija: Koža

Vrste tretmana za ožiljke

Važno je da imate realna očekivanja o tome što tretman može postići. Neki od dostupnih tretmana za ožiljke nalaze se u nastavku.

Mehanička dermoabrazija

Mehanička dermoabrazija uklanja ili ublažava gornji sloj kože. Nakon postupka, koža će izgledati crveno i upaljeno, ali s vremenom trebate primijetiti poboljšanje u izgledu ožiljaka.

Laserski tretman

Lasersko liječenje se može koristiti za liječenje blagih do umjerenih ožiljaka. Postoje dvije vrste laserskih tretmana:

Ablativni laserski tretmani: mehanički uklanjaju nepravilnosti kože oko ožiljka.
Neablativni laserski tretmani: koriste se laseri za poticanje rasta novog kolagena koji pomaže popraviti štetu uzrokovanu ožiljcima i poboljšati izgled.

Punch tehnike

Punch tehnike su vrsta kirurškog liječenja koji se obično koristi za liječenje šiljatih i udubljenih ožiljaka.

Subincizija

Subincizija je kirurško liječenje koje se može koristiti za liječenje valovitih ožiljaka. Tijekom operacije, iglom se presječe i oslobodi koža na mjestu gdje je ožiljak i vraća se nazad te tako smanjuje ožiljak.

Mogu se koristiti dodatni tretmani, kao što je lasersko liječenje i dermoabrazija za dodatno poboljšanje izgleda ožiljaka.

Sprječavanje akni

Akne nisu zarazne i nisu uzrokovane lošom higijene. Međutim, izlučivanje sebuma i mrtve stanice na površini kože mogu povećati rizik od blokiranja folikula i dozvoliti bakterijama da se stvaraju. Možete to spriječiti pranjem lica blagim proizvodom za čišćenje.

Nema dokaza da nošenje šminke uzrokuje akne, ali manje dodirivanja znači i manje bakterija na koži. Da biste spriječili širenje bakterija, operite ruke prije dodirivanja lica.

Isto tako nema dokaza da određena hrana može uzrokovati ili pogoršati akne. Dobro uravnotežena prehrana je, međutim, važna u održavanju zdravlja.

Akne možete ublažiti na prirodan način, a više o tome pročitajte u članku najbolja prirodna rješenja za akne.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!