Akne

Akne

Akne
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Akne su kronično stanje kože koje pogađa većinu ljudi u nekom razdoblju života. Najčešće se razvijaju na koži lica, leđa i prsa. Simptomi akni mogu biti blagi, umjereni ili teški. Smatra se da su akne uzrokovane hormonalnim promjenama koji se događaju tijekom puberteta.
Kategorija: Koža

Postavljanje dijagnoze

Liječnik opće prakse će biti u mogućnosti dati početnu dijagnozu na temelju izgleda kože. To će uključivati pregled kože na licu, prsima i leđima. Broj akni koje imate, koliko su bolne ili upaljene, pomoći će liječniku opće prakse u procjeni ozbiljnosti stanja, koje igra važnu ulogu u planiranju liječenja.

Akne se klasificiraju kao blage, umjerene ili teške.

  • Blagi oblik akni: uglavnom su to miteseri i zatvoreni komedoni koji su obično ograničeni na lice.
  • Umjereni oblik akni: kombinacija zatvorenih komedona, mitesera, papula i pustula koje se mogu proširiti na ramena i leđa.
  • Težak oblik akni: papule i pustule, također čvorovi i ciste, opsežno širenje.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!