Svrab

Svrab

Svrab
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Svrab je infekcija kože uzrokovana parazitom Sarcoptes scabiei. Bolest je učestala nalazimo je diljem svijeta i zahvaća ljude svih rasa i socijalnih staleža.
Kategorija: Koža

Simptomi svraba

Iziritirani crveni prištić, kanalić ili osip, specijalna mreža između prstiju, kožni nabor na ručnom zglobu, laktu ili koljenu; crvenkasti osip po spolovilu, dojkama ili lopaticama. Ponekad su vidljive rane po tijelu uzrokovane svrbežom i svrbenjem. Rane se ponekad mogu zaraziti sa bakterijama i tada je to superinfekcija. Za svrab je karakterističan intenzivan svrbež posebno noću i preko cijelog tijela.

Svrab je infekcija kože uzrokovana parazitom Sarcoptes scabiei. Bolest je učestala nalazimo je diljem svijeta i zahvaća ljude svih rasa i socijalnih staleža. Brzo se širi u ustanovama gdje postoji učestali koža-koža kontakt kao npr. u bolnicama, raznim kolektivima, ustanovama za čuvanje djece (vrtići, jaslice), staračkim domovima itd.

Za osobe koje nikada nisu bile zaražene sa svrabom simptomi se mogu pojaviti nakon 4 - 5 tjedana. Za osobe što su svrab već imale simptomi se pojavljuju unutar nekoliko dana.

Ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom i starci imaju povišen rizik za teške oblike kao što je npr. Norveški svrab ili krustozni svrab. Norveški svrab se širi mnogo lakše nego drugim oblici svraba.

Van ljudskog tijela larve obično ne žive duže od 48-72 sata. U koži čovjeka uzročnici mogu živjeti mjesec dana.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!