Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Nadamo se da će vam u tome pomoći ovaj tekst koji sadrži informacije o simptomima, otkrivanju i liječenju kako bi znali što više o mogućim uzrocima i načinima sprječavanja raka debelog crijeva.
Kategorija: Maligne bolesti

Liječenje raka debelog crijeva

Liječenje najviše ovisi o veličini, položaju i fazi u kojoj je tumor, te o općem stanju pacijenta. U liječenju sudjeluje više specijalista - kirurzi, onkolozi i drugi. Koristi se nekoliko vrsti liječenja, a ponekad se one i kombiniraju.

OPERACIJA. Najčešće se rak debelog crijeva uklanja kirurškim putem. Kirurg uklanja tumor zajedno sa dijelom zdravog kolona ili rektuma. U većini slučajeva kirurg može ponovo spojiti zdrave dijelove kolona i rektuma, a kad ne može potrebna je privremena ili trajna kolostomija. Kolostomija je kirurški zahvat kroz zid trbušne šupljine u kolon, a omogućava otpadnim tvarima izlazak iz organizma drugim putem. Nakon kolostomije pacijenti nose vrećicu u koju se skupljaju otpadne tvari iz organizma. Nekim bolesnicima potrebna je privremena kolostomija dok se kolon i rektum ne oporave od operacije. Oko 15% bolesnika s rakom debelog crijeva treba trajnu kolostomiju.

KEMOTERAPIJA je uporaba lijekova koji djeluju protiv stanica raka. Kemoterapija se koristi za uništavanje stanica raka koje ponekad ostanu u tijelu nakon operacije, za suzbijanje rasta tumora i za olakšavanje simptoma bolesti. Lijekovi koji se koriste u kemoterapiji krvotokom putuju kroz organizam. Većina lijekova daje se injekcijom direktno u venu ili kroz cjevčicu koja se stavi u venu i tamo ostane dokle god je potrebno. Neki lijekovi se uzimaju u obliku tableta.

RADIOTERAPIJA uništava stanice raka rendgenskim zrakama velikih energija. Radioterapija utječe na samo one stanice raka koje su izložene zračenju. Najčešće se koristi kod bolesnika s rakom rektuma. Radioterapija se koristi prije operacije (da bi smanjili tumor te ga lakše uklonili) ili poslije operacije (da bi uništili stanice raka koje su možda ostale).Radioterapija se također koristi za olakšavanje simptoma. Zračenje može biti vanjsko (iz stroja) ili unutrašnje (mala količina radioaktivnog materijala smještena izravno u tumoru ili u njegovoj blizini).

IMUNOTERAPIJA se u borbi protiv raka služi imunološkim sustavom organizma. Imunološki sustav nastoji uništiti stanice raka u organizmu. Imunoterapija se koristi za poticanje i poboljšavanje prirodne uloge imunološkog sustava. Daje se nakon operacije posebno ili u kombinaciji s kemoterapijom ili radioterapijom.

KLINIČKA ISTRAŽIVANJA kojima se procjenjuju nove metode liječenja raka debelog crijeva su prikladna rješenja za mnoge pacijente. U nekim istraživanjima svi bolesnici uzimaju novi lijek, a u nekima drugima uspoređuju se različite terapije tako da jedna grupa uzima novi lijek koji se ispituje, a druga grupa uzima uobičajeni lijek.

Istraživanja raka dovela su do velikog napretka u liječenju raka debelog crijeva. Pronađeni su novi načini liječenja koji su možda učinkovitiji od standardne terapije Na Internet stranici http://www.cancer.gov mogu se naći mnoge informacije o raku, kliničkim istraživanjima, prevenciji raka, dijagnozama, liječenju, utjecaju gena na rak, itd.

Nuspojave raka debelog crijeva​

Nuspojave liječenja raka ovise o vrsti liječenja i variraju od osobe do osobe. Najčešće su nuspojave privremene. Pacijenti trebaju reći liječniku kakve nuspojave imaju da bi im mogli olakšati simptome koji se pojavljuju tijekom i nakon liječenja.
Operacija uzrokuje kratkotrajne bolove na mjestu koje je bilo operirano, te privremeni zatvor ili proljev. Moguća je i iritacija kože oko operiranog područja.

Kemoterapija utječe na normalne stanice kao i na stanice raka. Nuspojave uvelike ovise o vrsti lijekova i o dozi. Uobičajene nuspojave su mučnina, povraćanje, opadanje kose, rane u ustima, proljev i nesvjestica. Ne tako često pojavljuju se infekcije i krvarenja.

Radioterapija također utječe na normalne stanice jednako kao i na bolesne. Nuspojave radioterapije najviše ovise o dozi liječenja i o dijelu tijela koji je tome izložen. Uobičajene su nesvjestica, promjene na koži izloženog dijela tijela, mučnina, gubitak apetita i proljev. Ponekad radioterapija može izazvati krvarenje iz rektuma.

Imunoterapija izaziva različite nuspojave za različite vrste liječenja. Često uzrokuje drhtavicu, vrućicu, slabost i mučninu.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!