Rak mokraćnog mjehura

Rak mokraćnog mjehura

Rak mokraćnog mjehura
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ako je dijagnosticiran karcinom mokraćnog mjehura liječnik mora znati u kojemu je stadiju karcinom da bi odabrao odgovarajuću terapiju.
Kategorija: Maligne bolesti

Simptomi raka mokraćnog mjehura

  • krv u mokraći
  • bol pri mokrenju
  • učestalo mokrenje ili potreba za mokrenjem bez rezultata

Ti simptomi nisu siguran znak karcinoma mokraćnog mjehura. Infekcije, kamenci ili drugi problemi također mogu izazvati ovakve simptome. Svatko tko ima neki od ovih simptoma bi se trebao javiti liječniku, tako da liječnik može otkriti i liječiti problem što je ranije moguće.

Mokraćni mjehur je šuplji organ smješten u donjem dijelu abdomena. U njemu se nakuplja mokraća koju stvaraju bubrezi. Mokraća iz svakog bubrega prolazi kroz mokraćovod (ureter) do mokraćnog mjehura. Kada je mjehur pun, mišići u stjenci mjehura se stisnu i omoguće mokrenje. Mokraća iz mokraćnog mjehura izlazi u mokraćnu cijev (uretra).

Karcinom mokraćnog mjehura započinje u stanici, koja je osnovna jedinica organizma. Normalno, stanice rastu, vrše svoje funkcije, dijele se (tako stvarajući nove stanice) i na kraju umiru. Taj proces održava tijelo zdravim. Ponekad, ipak, stanice ne umru nego se nastavljaju dijeliti i stvarati nove stanice koje tijelo ne treba. Tako nastaje masa tkiva, odnosno tumor.

Tumori mogu biti benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni).

  • Benigni tumori se obično mogu odstraniti i u većini slučajeva se više ne pojavljuju. Stanice benignih tumora se ne šire u druge dijelove tijela (ne metastaziraju). I, što je najvažnije, benigni tumori rijetko ugrožavaju život.
  • Kod malignih tumora (karcinoma) stanice se abnormalne, dijele se bez kontrole i reda i ne umiru. Mogu prodrijeti i oštetiti susjedna tkiva i organe. Također se mogu odvojiti i ući u krvotok i/ili limfni sustav. Tako se karcinom širi od primarnog sijela tumora (metastazira) i formira sekundarne karcinome u drugim organima.

Stjenka mokraćnog mjehura se sastoji od stanica prijelaznog epitela, skvamoznih stanica i mišićnog sloja. Više od 90% karcinoma mokraćnog mjehura počinje u stanicama prijelaznog epitela. U 8% slučajeva bolesnici imaju karcinom skvamoznih stanica.

Karcinom koji zahvaća čitav epitel mokraćnog mjehura (ali ne prodire u mišićni sloj) se naziva površinskim karcinomom (liječnici ga mogu zvati i carcinoma in situ). Takav tip karcinoma se obično vraća nakon liječenja. Ponekad se karcinom koji započne kao površinski, može proširiti u mišićni sloj mokraćnog mjehura. Takav karcinom se naziva invazivnim. Invazivni karcinom se može proširiti i izvan mokraćnog mjehura u susjedne organe kao što su maternica i vagina kod žena ili prostata kod muškaraca.Kada se karcinom proširi izvan mokraćnog mjehura, tumorske stanice se obično mogu naći u obližnjim limfnim čvorovima. Ako su tamo prisutne, to znači da su se možda proširile i na druge limfne čvorove ili druge organe, npr. pluća, jetra ili kosti. Kada se karcinom proširi (metastazira) na drugi dio tijela, novi (sekundarni) tumor ima istu vrstu tumorskih stanica i isti naziv kao i primarni tumor. Znači, ako se karcinom mokraćnog mjehura proširi na pluća, tumorske stanice u plućima su stanice karcinoma mokraćnog mjehura.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!