Rak želuca

Rak želuca

Rak želuca
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Različite su podjele raka želuca s obzorom na izgled tumorske mase, izgled samih malignih stanica i dubinu prodora tumora u stjenku. Tako se npr. na temelju izgleda razlikuju protrudirajući ili gljivasti, ulcerativni (ima izgled poput vrijeda ili čira), šireći rak koji se površinski širi duž sluznice, te miješani oblik. Neki od ovih oblika imaju bolju prognozu od drugih (npr. gljivasti imaju bolju prognozu nego šireći).
Kategorija: Maligne bolesti

Simptomi raka želuca

U ranom stadiju bolesti bolesnike obično muče netipične tegobe koje traju duže vrijeme, ali nisu toliko izražene da bi posjetili liječnika. Obično se javljaju:

  • neodređene tegobe u gornjem dijelu trbuha
  • osjećaj težine ili punoće nakon obroka
  • lagane mučnine i povremena povraćanja
  • gubitak apetita

Oko 25% bolesnika ima tegobe slične onima kod bolesnika s ulkusnom bolesti. U kasnijoj fazi bolesti bolesnici gube na težini, neki mogu napipati tumorsku masu gornjem dijelu trbuha, što je izrazito loš znak, dolazi do mučnina i povraćanja ili problema s gutanjem. U uznapredovaloj fazi može se javiti povraćanje krvi, krv u stolici i anemija zbog skrivenog gubitka krvi. U nekim slučajevima prvi znaci bolesti nastaju zbog pojave metastaza u različitim organima ( žutica, bolovi u kostima, otežano disanje, tegobe zbog metastaza u mozgu ili ginekološke tegobe zbog metastaza u jajnike).

Pretrage

Nakon pregleda bolesnika i postavljene sumnje na bolest liječnik će uputiti bolesnika na RTG pretragu gdje se s pomoću dvostrukog kontrasta prikazuje sluznica želuca i eventualne promjene sluznice. Najsigurniji postupak u dijagnostici je endoskopska pretraga (gastroskopija) koja omogućuje direktno gledanje svih dijelova želuca i uzimanje komadića tkiva za analizu sa sumnjivih područja. Za dijagnozu, utvrđivanje stadija bolesti ili za praćenje terapije koriste se još i CT, ultrazvuk i neki tumorski markeri.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!