Karcinom gušterače

Karcinom gušterače

Karcinom gušterače
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Karcinom gušterače je maligna bolest koji se razvija iz egzokrinog dijela žlijezde (rjeđi su tumori endokrinog dijela-otočića). Radi se o adenokarcinomima porijekla duktusnog epitela. Smrtnost kod ove zloćudne bolesti je jako visoka i iznosi više od 95%.
Kategorija: Maligne bolesti

Definicija karcinoma gušterače

Karcinom gušterače je maligna bolest koji se razvija iz egzokrinog dijela žlijezde (rjeđi su tumori endokrinog dijela-otočića). Radi se o adenokarcinomima porijekla duktusnog epitela. Smrtnost kod ove zloćudne bolesti je jako visoka i iznosi više od 95%. Smrtnost je tako visoka iz razloga što je to bolest koja se vrlo kasno otkriva, a kad se i otkrije to je već u uznapredovanom stadiju.

Epidemiologija karcinoma gušterače​

Bolest je češća kod muškaraca nego kod žena, a rijetko se javlja u mlađoj dobi, prije 50 godine.

Uzrok nastanka karcinoma gušterače

Nije poznat niti jedan specifičan uzrok koji bio direktno provocirao nastanka karcinoma gušterače. Povećan rizik za nastanak bolesti imaju pušači (2-3 puta veći rizik), ali nije izolirana kemijska supstanca koja bi to uzrokovala. Osim toga, za nekoliko osumnjičenih čimbenika nije dokazana nikakva statistički značajna povezanost.

Klinička slika karcinoma gušterače​

Tumor se najčešće nalazi u području glave pankreasa, dok je rjeđe smješten u predjelu tijela i repa gušterače. Bolest dugo prolazi bez simptoma, a takvi simptomi se javljaju već 2 mjeseca prije postavljanja prve dijagnoze bolesti. Dijagnoza se postavlja kasnije kod karcinoma koji zahvaćaju tijelo ili rep gušterače jer njima treba više vremena i veća masa da izazvali prve simptome, za razliku od tumora smještenog u glavi pankreasa. Velika većina bolesnika se susreće s bolima i gubitkom na težini. Bol je najčešće muklog karaktera, najviše prisutna u epigastriju, ali zna se obostrano širiti u leđa. Ako dođe do retroperitonealnog širenja karcinoma ili velikog volumena tumorske mase, bolnost može biti jako izražena da bolesnik ne može mirno ležati. Pacijenti često pregibaju tijelo prema naprijed jer im to olakšava boli.
Tumor, kad dostigne određenu veličinu, može ometati i normalno otjecanje žuči kroz žučne vodove. Ako dođe do opstrukcije, razvija se opstruktivna žutica, koja je karakterizirana žutilom kože, žutim bjeloočnicama, tamnim urinom i svijetlom stolicom. Žučni mjehur je često povećan, a ponekad je takvo povećanje i palpabilno ili čak inspekcijski vidljivo (Courvoiseirov znak). Od ostalih rjeđih simptoma mogu se javiti migrirajući tromboflebitis (Trousseauov znak), šećerna bolest, povećanje slezene i krvarenja iz probavnog sustava.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!