Aneurizma mozga

Aneurizma mozga

Aneurizma mozga
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Aneurizma mozga može procuriti ili puknuti, uzrokujući krvarenje u mozgu (hemoragijski moždani udar).
Kategorija: Mozak

Liječenje aneurizme mozga i lijekovi

Operacija

Postoje dvije uobičajene mogućnosti liječenja za puknuće aneurizme mozga.

Mikrovaskularno klipanje aneurizme

je postupak za zatvaranje aneurizme. Neurokirurg uklanja dio lubanje kako bi pristupio aneurizmi i našao krvnu žilu koja hrani aneurizmu. Onda on ili ona stavlja sitnu metalnu spojnicu na vrat aneurizme kako bi zaustavio protok krvi do njega.

Endovaskularna embolizacija

je manje invazivan postupak od mikrovaskularnog klipanja aneurizme. Kirurg umetne šuplju plastičnu cijev (kateter) u arteriju, obično kod međunožja, te ju progura kroz vaše tijelo kako bi došao do aneurizme. On ili ona zatim koristi žicu vodilicu kako bi gurao mekanu žicu od platine kroz kateter i u aneurizmu. Žica se zatim omota unutar aneurizme, poremećuje krvotok i uzrokuje ugrušak u krvi. Ovo zgrušavanje bitno zapečati aneurizmu od arterije.

Obje procedure predstavljaju rizik, osobito krvarenje u mozak ili gubitak protoka krvi u mozak. Endovaskularna embolizacija je manje invazivna i može biti sigurnija u početku, ali ima i veći rizik od naknadnih krvarenja, te su tako dodatni postupci možda potrebni. Vaš neurokirurg će dati preporuke na temelju veličine aneurizme, vašoj sposobnosti da prođete operaciju i drugih čimbenika.

Ostali oblici liječenja aneurizma mozga

Ostali tretmani za puknuće aneurizme mozga su usmjereni na olakšavanje simptoma i upravljanje komplikacija.

Blokatori kalcijskih kanala

sprječavaju ulazak kalcija iz stanica u stjenke krvnih žila. Ovi lijekovi mogu smanjiti vazospazmu, naglo širenje i sužavanje krvnih žila koje mogu biti komplikacija puknuća aneurizme.

Ventrikularni kateteri i šant operacije

mogu smanjiti pritisak na mozak od viška likvora (hidrocefalus) koji je povezan s puknućem aneurizme. Kateter se može smjestiti u prostore ispunjene tekućinom unutar mozga (komore) radi ispuštanja viška tekućine u vanjsku vrećicu. Ponekad, može biti potrebno uvesti šant sustav (sastoji se od fleksibilne silikonske gume -šanta i ventila) koji započinje odvodni kanal s početkom u mozgu i završava u trbušnoj šupljini.

Rehabilitacijska terapija

Oštećenje mozga od subarahnoidnog krvarenja obično rezultira potrebom za fizičkom, govornom i radnom terapijom, kako bi ponovo naučili te vještine.

Liječenje nepuknute aneurizme mozga

Mikrovaskularno klipanje aneurizme ili endovaskularna embolizacija može se koristiti za zatvaranje nepuknute aneurizme i sprječavanje budućeg mogućeg puknuća. Međutim, poznati rizici procedure mogu prevagnuti potencijalne koristi.

Neurolog i neurokirurg može pomoći da odredite je li liječenje prikladno za vas. Faktori koje će razmotriti u izradi preporuke su:

  • Veličina i položaj aneurizme
  • Vaša dob i opće zdravlje
  • Obiteljska povijest aneurizme mozga
  • Urođeni uvjeti koji povećavaju rizik od puknuća aneurizme

Ako imate visoki krvni tlak, razgovarajte s liječnikom o lijekovima koji vam mogu pomoći oko stanja. Ako imate aneurizme mozga, pravilna kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od puknuća.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!