Prolazni ishemijski napadaji

Prolazni ishemijski napadaji

Prolazni ishemijski napadaji
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Prolazni ishemijski napadaj sličan je moždanom udaru, ali mnogo blaži. Na zapadu približno svaka šestota osoba doživi prolazni ishemijski napadaj, ali bez liječenja , svaka će peta od njih unutar godinu dana doživjeti moždani udar.
Kategorija: Mozak

Liječenje

Kad se dijagnosticira prolazni ishemijski napadaj, cilj liječenja jest smanjenje rizika od moždanog udara pa će vam liječnik propisati odgovarajuće lijekove protiv povišenoga krvnog tlaka ili poremećenoga srčanog ritma ako patite od toga.

Liječenje nakon prolaznoga ishemijskog napadaja može biti vrlo jednostavno - primjerice svakodnevno uzimanje aspirina kako bi se spriječilo stvaranje ugrušaka u krvnim žilama. Drugi lijekovi koji sprječavaju stvaranje ugrušaka, kao što je warfarin, mogu se propisati ako embolusi (komadići ugrušaka) potječu od ugrušaka koji su nastali u srcu.

Savjetovat će vam se da smanjite količinu masti u prehrani i, ako pušite, morat ćete prestati.

Ako bolujete od dijabetesa mellitusa, pazite da vam količina glukoze u krvi bude pod kontrolom.

Ako liječnik otkrije da su arterije u vašem vratu znatno sužene, može preporučiti kirurški postupak koji se zove karotidna endarterektomija, kojom se čiste masne naslage iz suženih arterija.

Druga je mogućnost da vas upute na kirurški postupak koji se zove balon angioplastika, kod koje se mali balon uvede u pogođenu arteriju ili više njih. Kad se dovede na mjesto, balon se napuše kako bi se otvorio suženi dio arterije. I balon angioplastika i karotidna endarterektomija povećavaju promjer krvne žile i poboljšavaju dotok krvi u mozak.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!