Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Retinitis pigmentosa (RP) je naziv za skup nasljednih bolesti koje pogađaju retinu. One su okarakterizirane postepenim razaranjem i degeneracijom fotoreceptora, koja rezultira progresivnim gubitkom vida. Procijenjeno je da RP-a pogađa 100,000 stanovnika SAD-a.
Kategorija: Oči i vid

Definicija retinitisa pigmentose

Retinitis pigmentosa (RP) je naziv za skup nasljednih bolesti koje pogađaju retinu. One su okarakterizirane postepenim razaranjem i degeneracijom fotoreceptora, koja rezultira progresivnim gubitkom vida. Procijenjeno je da RP-a pogađa 100,000 stanovnika SAD-a.

Klinička slika retinitisa pigmentose​

RP-a uzorkuje degeneraciju retine, vrlo osjetljivog tkiva koje se sastoji od nekoliko slojeva stanica koje prekrivaju pozadinu oka, te sadrže fotoreceptore (štapiće i čunjiće). Štapići su raspoređeni na periferiji centra retine (macula), a neophodni su čovjeku za njegov periferni i noćni vid. Čunjići se nalaze unutar centra retine, tj. unutar same macule i odgovorni su za centralni vid i raspoznavanje boja. Štapići i čunjići su stanice koje transformiraju svjetlost u električne impulse putem kojih se poruka prenosi mozgu gdje zapravo nastaje slika.
Pojava, koja se najčešće javlja kod svih oblika RP-e, je postepeno razaranje i degeneracija štapića i čunjića. Ovisno o tome koja je vrsta stanice predominantno pogođena, ovi simptomi variraju, a uključuju noćno sljepilo, gubitak perifernog vida (odnosno, dolazi do pojave tzv. tunelskog vida), te gubitak sposobnosti razlikovanja boja prije nego što periferni vid nestane u potpunosti.
Simptomi RP-e se vrlo često odmah prepoznaju u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi a progresija bolesti nastavlja se s godinama. Stupanj progresije i degenerativnog gubitka vida je varijabilan.

Nasljednost retinitisa pigmentose​

RP-a se može prenijeti na buduće obiteljske generacije na temelju jednog od tri moguća uzorka nasljeđivanja: autosomnim dominantnim i autosomnim recesivnim nasljeđivanjem, te nasljeđivanjem na osnovi vezanosti uz X-kromosom.
Zbog toga što je RP-a nasljedna bolest, potencijalno može pogoditi i druge članove obitelji. No, također postoje i izolirani slučajevi nasljedne RP-e. Možda pojedinci iz pogođene obitelji neće iskusiti jednaki intenzitet simptoma, što će rezultirati time da to stanje neće biti prepoznato kao RP-a i neće biti potrebne medicinske konzultacije. Izričito se preporuča da ako je samo jednom članu obitelji dijagnosticirana nasljedna retinalna degeneracija, svaki član te obitelji posjeti oftamologa.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!