Hemoroidi

Hemoroidi

Hemoroidi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Hemoroidi su čest problem koji pogađa približno polovinu stanovništva u nekom životnom razdoblju. Vene u mekanom tkivu oko čmara i u donjem dijelu rektuma nateknu.
Kategorija: Probavni sustav

Što su hemoroidi?

Proširene vene u rektumu i oko čmara poznate su kao hemoroidi. Češći su tijekom trudnoće i poslije porođaja. Rizični su čimbenici pretilost i prehrana siromašna vlaknima.

Hemoroidi su čest problem koji pogađa približno polovinu stanovništva u nekom životnom razdoblju. Vene u mekanom tkivu oko čmara i u donjem dijelu rektuma nateknu. Čvor oko čmara zove se vanjski hemoroid, a čvor u rektumu unutarnji hemoroid. Unutarnji hemoroidi koji vire iz čmara zovu se prolabirani hemoroidi i mogu biti osobito bolni.

Hemoroidi često izazivaju krvarenje, svrbež i nelagodu. Ti su simptomi obično isprekidani, a stanje samo po sebi nije ozbiljno. Međutim, samo jedan tzv. "stražarski" hemoroid može biti znak kolorektalnog raka.

Uzroci hemoroida

Hemoroidi se najčešće javljaju kao rezultat zatvora, kad se osoba napinje. Takvo napinjanje povećava pritisak u trbuhu zbog kojeg otiču žile oko rektuma. I pretilost vrši pritisak na žile i povećava rizik od hemoroida. Tijekom trudnoće, rastući zametak ima isti učinak i često uzrokuje hemoroide.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!