Refluks kod djece

Refluks kod djece

Refluks kod djece
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.05.2018.
  • Broj pregleda: 8.018
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Refluks kod dojenčadi općenito nije razlog za zabrinutost. Vrlo je neobično da sadržaj želuca ima dovoljno kiseline za iritiranje grla ili jednjaka, i da uzrokuje simptome.
Kategorija: Probavni sustav

Dijagnosticiranje refluksa kod djece i pretrage

Liječnik će započeti fizičkim pregledom i pitanjima o simptomima vašeg djeteta. Ako je beba zdrava, raste kao što se očekuje i čini se zadovoljna, obično nisu potrebne dodatne pretrage.

Ako su potrebne daljnje pretrage, liječnik može preporučiti:

Ultrazvuk

Može otkriti stenozu pilorusa.

Laboratorijski testovi

Testiranje krvi i urina može pomoći u otkrivanju ili isključivanju mogućih uzroka stalnog povraćanja i ne dobivanja na težini.

Praćenje pH jednjaka

Kako bi izmjerio kiselost u jednjaku, liječnik će umetnuti tanku cjevčicu kroz dječji nos ili usta i u jednjak. Cjevčica je pričvršćena na uređaj koji prati kiselost. Beba možda treba ostati u bolnici dok se prati pH jednjaka.

Rendgen

Može otkriti abnormalnosti u probavnom traktu, kao što je opstrukcija. Beba može dobiti kontrastnu tekućinu (barij) prije testa.

Gornja endoskopija (gastroskopija)

Posebna cijev opremljena fotoaparatom i svjetlom (endoskopom) prolazi kroz usta djeteta i u jednjak, želudac i prvi dio tankog crijeva. Prilikom endoskopije mogu se uzeti uzorci tkiva za analizu. Kod dojenčadi i djece, endoskopija se obično vrši pod općom anestezijom.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!