Salmonela

Salmonela

Salmonela
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Infekcija salmonelom (salmoneloza) je uobičajena bakterijska bolest koja utječe na probavni trakt. Bakterije salmonele obično žive u životinjskim i ljudskim crijevima i prolaze kroz izmet. Ljudi se najčešće inficiraju kontaminiranom vodom ili hranom.
Kategorija: Probavni sustav

Liječenje salmonele i lijekovi

Lijekovi

Salmonela može dovesti do dehidracije i zato se liječenje fokusira na nadoknadu tekućine i elektrolita. Teški slučajevi mogu zahtijevati hospitalizaciju i infuziju.

Liječnik može preporučiti:

Lijekove koji će smanjiti proljev

Lijekovi će pomoći olakšati grčeve ali mogu i produžiti proljev povezan sa salmonelom.

Antibiotici

Ako vaš liječnik sumnja da su bakterije salmonele ušle u krvotok ili kompromitiran imunološki sustav, može propisati antibiotike za ubijanje bakterija. Antibiotici nisu od koristi kod nekompliciranih slučajeva.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!