Žgaravica

Žgaravica

Žgaravica
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ako su epizode žgaravice česte i onemogućavaju vas u odvijanju svakodnevnih aktivnosti ili pak žgaravicu osjećate kronično i dugotrajno, trebali biste se obratiti liječniku.
Kategorija: Probavni sustav

Liječenje žgaravice

Antacidi su lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, ublažuju bol i pečenje u prsima koji su osnovni simptomi povrata kiseline iz želuca. Antacidi obično djeluju u roku od 15 minuta, i djelovanje im traje jedan ili dva sata - ako djeluju. Lijekovi koji mogu utjecati na pojavu žgaravice su: nesteroidni protuupalni lijekovi (npr. acetilsalicilna kiselina), estrogen, narkotici, neki antidepresivi, neki lijekovi za smirenje i lijekovi za astmu. Ako uzimate neki od lijekova iz ovih skupina i često osjećate žgaravicu, upitajte svog ljekarnika o djelotvornim zamjenama. Nemojte pušiti ni piti alkoholna pića. I jedno i drugo opušta DES i pojačava lučenje želučane kiseline.

Odgovarajući antacid
U ljekarnama postoji veliki izbor antacida, tako da možete izabrati onaj koji Vam najviše odgovara. Gastal je jedan od njih, osobito pogodan i za trudnice.

Liječenje - specijalističko

Ako imate dvije ili više epizoda žgaravice tjedno ili ju osjećate kronično i dugotrajno te vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, trebali biste se obratiti liječniku. Čak niti uzimanje antacida u nekim slučajevima ne pomaže. Liječnik će vas možda uputiti na pregled sondom koja se kroz usta uvuče u želudac (ezofagogastroskopija) kako bi se utvrdio stupanj oštećenja sluznice jednjaka zbog povrata kiseline. Možda imate refluks pepsina ili žuči. Nakon dugotrajnog nagrizanja sluznice jednjaka kiselinom može se javiti upala jednjaka (ezofagitis), pa će liječnik propisati lijekove koji blokiraju lučenje kiseline kako bi se upala smirila i ublažili simptomi.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!