Žučni kamenci

Žučni kamenci

Žučni kamenci
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Žučni kamenci su nakupine kolesteterola ili soli kalcija koji se odlažu žučnom mjehuru ili žučnim vodovima. Često ne uzrokuju nikakve tegobe te stoga nije potrebno niti liječenje. Neke osobe međutim imaju «napadaje» boli praćene mučninom, povraćenjaem, nakon ingestije određene hrane ili čak natašte.
Kategorija: Probavni sustav

Terapija

U slučaju da kamenci ne stvaraju tegobe terapija nije potrebna i pacijent se jednostavno prati.
Kolecistektomija (operacija žuči) se jedna od najčešćie izvođenih operacija u svijetu i radi se na 2 načina:

1) Laparoskopski: vrlo tanka cijev na kojoj je video kamera se uvodi u trbušnu šupljinu kroz vrlo male otvore u trbušnoj stijenci te se žučni mjehur odstranjuje. Zbog toga je oporavak kraći, manji je rizik od stvaranja ožiljka i osobe se ranije mogu vratiti normalnim aktivnostima.

2) Otvorena operacija; laparotomija je potrebna u slučaju da je stijenka žučnog mjehura zadebljana i upaljena. Rez je puno veći i oporavak je dulji. Ponekad se planira laparoskopska operacija ali se tijekom operativnog zahvata promijeni u otvorenu odnosnu laparotomiju.

Neoperativne terapije: ne koriste se često jer se kamenci uglavnom ponovno nakupe ali ima slučajeva u kojima je operacija kontraindicirana (teži srčani ili plućni bolesnici).

1) Lijek pod nazivom ursodiol se koristi u svrhu "otapanja" kamenaca kroz dulji vremenski period. Terapija je efektvina u manje od 50 posto slučajeva i koristi kod vrlo malih kamenaca.
2) Ekstrakorporalna litotripsija
3) Elektrohidraulička litotripsija

Nakon operacije

Jetra i dalje proizvodi žuč ali se ona nema gdje pohraniti tako da se prazni direktno u tanko crijevo što može ubrzati probavu te rezultirati učestalijom stolicom i proljevima. Vremenom se stolica normalizira ali 1% ljudi pati od kroničnog proljeva nakon operacije žuči.

U takvim se slučajevima preporuča izbjegavanje mlječnih proizvoda i masnoća u prehrani te povećatii unos vlakana.

Česta su i pitanja o alternativnim pristupima terapiji, korištenju metoda «čišćenja» crijeva te raznih biljnih preparata. Znanstvenim metodama niti istraživnja nije dokazano da biljni preparati i čajevi mogu "otopiti" žučne kamence tako da se ne preporučaju.

Ono što je "prirodno" i biljno ne mora značiti i da je bez neželjenih nuspojava.

www.mojdoktor.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!