Žučni kamenci

Žučni kamenci

Žučni kamenci
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Žučni kamenci su nakupine kolesteterola ili soli kalcija koji se odlažu žučnom mjehuru ili žučnim vodovima. Često ne uzrokuju nikakve tegobe te stoga nije potrebno niti liječenje. Neke osobe međutim imaju «napadaje» boli praćene mučninom, povraćenjaem, nakon ingestije određene hrane ili čak natašte.
Kategorija: Probavni sustav

Uzroci nastanka žučnih kamenaca

Jetra proizvodi žuč (smeđe-zelenkasta tekućina koja se sastoji od žučnih soli, kolesterola, masti i enzima) koja se nakuplja u žučnoj vrećici te pomaže razgradnji masne hrane u tankom crijevu.

Nakon jela se žučni mjehur kontrahira i ispušta žuč u glavni žučovod te u tanko crijevo. U slučaju da dođe do kemijskog disbalansa žuči počenu se stvarati kamenci. Oni mogu biti poput zrnca pijeska a mogu narasti i do veličine loptice za stolni tenis. Postoji nekolko vrsta kamenja:

1) Kolesterolni kamenci. 80 posto svih kamenaca su ove vrste, žućkaste su boje i imaju u sebi kalcija i bilirubina. Nivo kolesterola u krvi nije vezan uz koncentraciju kolesterola u žuči te lijekovi za sniženje kolesterola ne otapaju niti ne sprječavaju žučne kamence.

2) Pigmentni kamenci. Ovi tamno smeđi, crni kamenci nastaju kod osoba koje imaju povšene vrijednosti bilirubina i češći su kod oboljelih od ciroze jetren, upala žučovoda te nekih vrsta anemija.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!