Behcetov sindrom

Behcetov sindrom

Behcetov sindrom
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Behcetov sindrom spada u skupinu reumatskih bolesti, koji je karakteriziran kroničnom i recidivirajućom pojavom aftoznih ulceracija na sluznici usne šupljine i vanjskih spolnih organa, upalom šarenice, zglobova i moždanih ovojnica, ali i difuznom upalom manjih i većih krvnih žila.
Kategorija: Reumatske bolesti

Dijagnoza Behcetova sindroma

Budući da za tu bolest nema specifičnog dijagnostičkog ni kliničkog ni laboratorijskog testa, Međunarodna istraživačka skupina postavila je dijagnostičke kriterije. Oni obuhvaćaju: ponavljajuće ulceracije po usnoj šupljini plus dva od sljedećih kriterija: ponavljajuće promjene po spolnim organima, očne lezije, kožne lezije i pozitivan rezultat pathergy testiranja.

Liječenje Behcetova sindroma

Budući da nema poznatog uzroka tako nema ni uzročne terapije, a liječenje ovisi o dominaciji pojedinih simptoma, ali način liječenja ovisi i o težini bolesti.

Prognoza i klinički tijek

Bolest ima promjenjiv klinički tijek s pogoršanjem i smirivanjem simptoma. Smrtnost se rijetko događa, a najčešći uzrok je krvarenje u plućima ili mozgu ili prsnuće crijeva.

www.mojdoktor.hr

SadržajSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!