Behcetov sindrom

Behcetov sindrom

Behcetov sindrom
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Behcetov sindrom spada u skupinu reumatskih bolesti, koji je karakteriziran kroničnom i recidivirajućom pojavom aftoznih ulceracija na sluznici usne šupljine i vanjskih spolnih organa, upalom šarenice, zglobova i moždanih ovojnica, ali i difuznom upalom manjih i većih krvnih žila.
Kategorija: Reumatske bolesti

Klinička slika Behcetova sindroma

Za razliku od Reiterova sindroma ovdje se radi o postojanju BOLNIH promjenama na sluznici usta i usne šupljine, a ujedno su one i prvo očitovanje bolesti, koje se mogu pojaviti u pojedinačnom obliku ili obliku sličnom herpesu - mnoštvo malih promjena jedne do druge. Slične promjene nastaju i na spolnim organima, samo što su te promjene za razliku onih u usnoj šupljini, bezbolne. Pojava ostalih simptoma može uslijediti nakon nekoliko dana do nekoliko godina. U velikom postotku (70-85%) nastaju očne promjene - upala šarenice, konjuktivitis, upala krvnih žilica u mrežnici i ulceracije rožnice koje, ako se pravodobno i odgovarajuće ne liječe, uzrokuju slabljenje vida i sljepoću.

U 80 % pacijenata prisutne su kožne promjene zacijelo uzrokovane vaskulitisom - upalom krvnih žila, koje na žalost nisu karakteristične za spomenuti sindrom budući da su kožne promjene prisutne u mnogim sustavnim bolestima. No u Behcetovu sindromu postoji jedna kožna promjena koju mnogi smatraju dijagnostički važnom iako se javlja u samo 40-50 % bolesnika, ali je nema u drugim upalnim bolestima. To je tzv. pathergy(paterđi) lezija. Tu se radi o preosjetljivosti kože na ozljedu koja se očituje tako da nakon jednokratnog uboda sterilnom iglom u aktivnoj fazi bolesti nastaje sterilni mjehurić.

Sljedeći znak kliničke slike su upaljeni zglobovi, asimetrična zahvaćenost dvaju do četiriju zglobova- najčešće zahvaćeni su koljena, ručni zglobovi, laktovi te sakroilijakalni zglobovi. Od ostalih sustavnih oblika nabrojit ću: zahvaćenost živčanog sustava, tromboze krvnih žila, smetnje probavnog trakta, plućne oblici - embolija, tromboza, plućna hipertenzija; kardijalne smetnje- infarkt, perikarditis, stvaranje aneurizmi; i na kraju promjene na bubrezima- glomerulonefritis.

SadržajSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!