Impotencija

Impotencija

Impotencija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Impotencija je stalna nesposobnost održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos. Medicinski stručnjaci često koriste izraz "erektilna disfunkcija" koji opisuje ovaj poremećaj i omogućava razlikovanje od ostalih problema koji onemogućavaju spolni odnos, kao npr. smanjenje spolne želje i problema s ejakulacijom i orgazmom.

Liječenje impotencije

Prema podacima dobivenim na osnovu istraživanja provedenih u Europi, manje od 20% muškaraca bi u slučaju problema s impotencijom zatražilo stručnu pomoć, premda bi se primjenom oralnih preparata mogli izliječiti. Specifični problem koji uzrokuje impotenciju diktira i način liječenja. Prvi korak je definiranje uzroka, ukoliko je to moguće, a zatim nalaženje najjednostavnijeg i najmanje rizičnog rješenja. Sildenafil je nada za mnoge muškarce. Za one koji ne mogu ili su odlučili ne uzimati lijekove, postoje druge metode: preparati koji se stavljaju ili ubrizgavaju u penis, vakuum naprave ili terapija intrakavernoznim injekcijama mogu biti spasonosni u rješavanju cijelog niza erektilnih problema. Invazivne postupke, npr. implante ili operativne zahvate, treba ograničiti na pacijente gdje druga terapija nije pomogla i koji su detaljno skrinirani (odabrani).

Komplikacije

Prijapizam je trajna erekcija tijekom više od četiri sata, u odsustvu bilo kakve seksualne stimulacije. U slučaju prijapizma preporuča se odlazak u hitnu urološku ambulantu. Ukoliko pacijent koristi injekcije za lokalnu primjenu i erekcija traje više od 2 ili 3 sata, preporuča se dekongestant pseudoefedrin koji se nalazi u slobodnoj prodaji, a u mnogim slučajevima ublažuje potencijalni prijapizam. Visoki postotak sumnjičavosti, detaljna povijest bolesti i temeljiti stručni tretman neophodni su za uspješnost liječenja prijapizma.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!