Impotencija

Impotencija

Impotencija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Impotencija je stalna nesposobnost održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos. Medicinski stručnjaci često koriste izraz "erektilna disfunkcija" koji opisuje ovaj poremećaj i omogućava razlikovanje od ostalih problema koji onemogućavaju spolni odnos, kao npr. smanjenje spolne želje i problema s ejakulacijom i orgazmom.

Fizikalne pretrage

Nakon toga liječnik provodi detaljni fizikalni pregled genitalnog područja i digitorektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva prstom) radi utvrđivanja mogućih promjena prostate. Obavljaju se i pretrage koje govore u prilog drugim medicinskim stanjima, posebno visoki tlak, dijabetes, ateroskleroza i živčana oštećenja.

Ispitivanje erektilne funkcije

Za ispitivanje erektilne reakcije liječnici obično preporučuju pokus sa sildenafilom koji je često zamjena za invazivnije i skuplje papaverin i prostaglandin E1 injekcije ili preparate za dilataciju krvnih žila penisa. Deset do petnaest minuta nakon injekcije, u pacijenta s normalnom cirkulacijom krvi u penisu dolazi do erekcije. Tada se ispituje erektilna reakcija, zakrivljenost penisa i odgovor nakon erekcije.

Laboratorijski testovi

Krvni testovi služe za mjerenje razina testosterona i, prema potrebi, prolaktina. Time se utvrđuju mogući poremećaji endokrinog sustava. Ostali pregledi, prema potrebi: kontrola funkcije tiroidne i adrenalne žlijezde i specifični testovi erektilne disfunkcije.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!