Impotencija

Impotencija

Impotencija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Impotencija je stalna nesposobnost održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos. Medicinski stručnjaci često koriste izraz "erektilna disfunkcija" koji opisuje ovaj poremećaj i omogućava razlikovanje od ostalih problema koji onemogućavaju spolni odnos, kao npr. smanjenje spolne želje i problema s ejakulacijom i orgazmom.

Što je impotencija?

Impotencija može biti potpuna nesposobnost postizanja erekcije, njena nekonzistentnost ili sposobnost održavanja samo kratkotrajne erekcije. Ove varijacije otežavaju definiranje impotencije i procjenu njene učestalosti. Uzrok joj je obično fizičke prirode, kao npr. posljedica bolesti, ozljeda ili nuspojave lijekova. Svaki poremećaj koji utječe na normalnu cirkulaciju krvi u penisu, potencijalni je uzrok impotencije.

Njena učestalost povećava se sa životnom dobi: oko 5% muškaraca u dobi od 40 godina i između 15-25% u dobi od 65 godina suočava se s ovim problemom. Pa ipak, impotencija nije neumitna posljedica starenja. Impotencija može biti primarna i sekundarna. Kod primarne impotencije uspješan spolni odnos nije moguć, dok je u drugim situacijama moguća normalna erekcija. Ovo rijetko stanje teško je izlječivo. Sekundarna impotencija je izlječiva u svakoj životnoj dobi i sve je veći broj ljudi koji postaju svjesni te činjenice. Sve više muškaraca traži pomoć i zahvaljujući usavršenom i uspješnom liječenju impotencije, postaje sposobno za normalan spolni život. Osim u slučajevima impotencije uzrokovane ozljedom ili iznenadnim oboljenjem, sekundarna impotencija obično dolazi postupno. Samo starenje ne uzrokuje impotenciju.

Muška neplodnost je nešto posve različito od impotencije. Muškarac koji ne može održati erekciju, može u svakom drugom pogledu biti savršeno normalan i sposoban za oplodnju. Prerana ejakulacija, kada do orgazma dolazi suviše brzo da bi se zadovoljio neki od partnera, razlikuje se od impotencije. Partneri s ovim problemom mogu se obratiti za savjet stručnoj osobi.

Za postizanje erekcije potrebno je nekoliko preduvjeta:

  • odgovarajuće emotivno stanje svijesti
  • hipofiza normalne funkcije
  • odgovarajuće razine testosterona
  • neoštećen mozak i živčani sustav
  • dotok odgovarajuće količine krvi u penis

Impotencija je stalna nesposobnost održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos. Medicinski stručnjaci često koriste izraz "erektilna disfunkcija" koji opisuje ovaj poremećaj i omogućava razlikovanje od ostalih problema koji onemogućavaju spolni odnos, kao npr. smanjenje spolne želje i problema s ejakulacijom i orgazmom.

Kako dolazi do erekcije?

Penis se sastoji od dva šupljikava tijela, tzv. corpora cavernosa koja se pružaju duž cijelog organa. Ova su tijela napunjena spužvastim tkivom. Corpora cavernosa je obavijena membranom, tzv. tunica albuginea. Spužvasto tkivo sadrži glatke mišiće, fibrozna tkiva, šupljine, vene i arterije. Uretra koja je kanal za protok urina i ejakulat, proteže se donjom stranom corpora cavernosa.

Erekcija se potiče senzornom i mentalnom stimulacijom. Impulsi iz mozga i lokalnih živaca opuštaju mišiće corpora cavernosa, omogućujući dotok krvi i popunjavanje praznih šupljina. Krv podiže tlak u corpora cavernosa, čime se penis povećava. Tunica albuginea omogućava zadržavanje krvi u corpora cavernosa, čime se zadržava erekcija. Erekcija završava kada se mišići penisa kontrahiraju (stežu), što zaustavlja dotok krvi i otvara izlazne kanale.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!