Proširene vene - prevencija na vrijeme

Proširene vene - prevencija na vrijeme

Proširene vene - prevencija na vrijeme
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Proširene vene najčešće se pojavljuju na vanjskom dijelu natkoljenica te iza koljena, a nalazimo ih pojedinačno, slivene ili u grupi.
Kategorija: Srce

Definicija proširenih vena

Problem proširenih vena zastupljen je u 10 do 20 posto opće populacije, no ljepši spol je ipak u znatno većem postotku ugroženiji od muškaraca. U prosjeku svaka treća žena starija od 30 godina muku muči s proširenim venama. Dolaskom ljeta taj problem, razumljivo, postaje izraženiji: lagana odjeća otkriva i dijelove tijela koje bi svaka žena najradije sakrila.

Proširene vene najčešće se pojavljuju na vanjskom dijelu natkoljenica te iza koljena, a nalazimo ih pojedinačno, slivene ili u grupi.

Što se zapravo događa?

Na nogama se venski sustav dijeli na duboki i površinski. Duboke vene nalaze se unutar i između mišića noge, površinske unutar kože i potkožnog tkiva, a oba su sustava spojena takozvanim perforantnim venama koje transportiraju krv iz jednog u drugi sustav.

Proširenje vena dolazi u trenutku kad vene dubokog sustava putem mišićnih kontrakcija prebacuju i skupljaju krv u površinski sustav vena koji je bez mišićne potpore. Tada nastaju vidljive promjene u obliku plavkastih tračaka ili pak vene stvaraju oblik paukove mreže, koja nerijetko može zahvatiti velika područja, objašnjava dr. Vesna Magdić- Jelavić, dermatovenerolog. Kapilare ili najsitnije crvene krvne žilice kroz koje se izmjenjuju tvari između krvi i tkiva ne moraju se nužno javiti s proširenim venama, no najčešće nastupaju zajedno.

Ponekad su proširene vene promjera i većeg od dva milimentra, a takve nazivamo varikoznim venama. One mogu biti izbočene iznad površine kože poput vrećastih proširenja, navodi doktorica Magdić-Jelavić i dodaje, varikoziteti se u 60 do 70 posto slučajeva nasljeđuju. Dokazano je da kod jednojajčanih blizanaca mogu biti zahvaćene iste vene jednakog intenziteta proširenja.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!