Siringomijelija

Siringomijelija

Siringomijelija
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Dijagnostika siringomijelije temelji se na kliničkoj slici (anamneza i klinički status) potpomognutom sa somatosenzornim evociranim potencijalima (SSEP). Kompjuterizirana tomografija (CT) prikazuje siringomijeličnu šupljinu tek kad je ona značajno uznapredovala.
Kategorija: Srce

Klasifikacija siringomijelije

Siringomijelija može biti primarna i sekundarna.

Primarna ili kongenitalna siringomijelija je posljedica anomalija u stražnjoj lubanjskoj jami kao što su Arnold-Chiarijeva malformacija, Dandy-Walkerov sindrom ili smetnji protoka likvora zbog zatvorenog prolaza iz četvrte moždane komore.

Sekundarna ili stečena siringomijelija nastaje kao posljedica nekog drugog patološkog zbivanja kao što su trauma, posljedice resorpcije krvi izlivene u moždini ili kao posljedica upalnih procesa mekih ovojnica. Siringomijelija može nastati i kao posljedica rasta tumora u kralježničnoj moždini, bilo iznad ili ispod tumorskog procesa.

S obzirom na komunikaciju s četvrtom moždanom komorom siringomijelija može biti komunikantna i nekomunikantna.

Komunikantna siringomijelija je ona koja komunicira s IV. moždanom komorom, najčešće u kongenitalnoj siringomijeliji i značajno rjeđe u stečenim oblicima bolesti.

Nekomunikantna siringomijelija nastaje kao komplikacija traumatskog oštećenja kralježnične moždine i/ili prijeloma kralješka.

Lokalizacija siringomijelije

Siringomijelijska šupljina najčešće se nalazi u vratnom i gornjem leđnom dijelu kičmene moždine. Šupljina zahvaća veći broj segmenata. Siva masa je djelomično smanjena, a bijela tvar moždine je značajno smanjena u tek tanak sloj vlakana. Siringomijelija donjeg dijela leđne moždine je izuzetno rijetka.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!