Kampilobakterioza

Kampilobakterioza

Kampilobakterioza
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 4.665
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kampilobakterioza je trovanje hranom čiji su uzročnik bakterije Campylobacter. Trovanja Campylobacterom su češća tijekom ljetnih mjeseci kod djece i mlađih odraslih osoba. Muškarci obolijevaju češće nego žene.
Kategorija: Trovanje

Prevencija kampilobakterioze

Kampilobakteriozu možemo spriječiti tako da hranom rukujemo na siguran način. To znači da već kod kupovanja meso, osobito perad, i ribu stavljamo u posebne vrećice, odvojeno od ostalih namirnica. Nakon kupovine važno je što prije kupljene namirnice staviti u hladnjak.
Pranje ruku prije pripremanja i konzumiranja hrane je jedna od osnovnih i najvažnijih mjera u sprječavanju otrovanja hranom. Ruke, suđe i kuhinjske površine je potrebno oprati vrućom vodom i sapunom nakon dodira sa sirovim mesom. Osobito je važno pažljivo oprati ruke nakon mijenjanja dječjih pelena ili čišćenja izmeta životinja.

Vrlo važna preventivna mjera je i dobra termička obrada hrane na dovoljno visokoj temperaturi (80°C), osobito mesa i jaja, dok u prehrani treba izbjegavati termički neobrađena ili nedovoljno obrađena jaja (u receptima za kolače - kremasti kolači, kreme sa sirovim jajima, domaćim majonezama ili meko kuhana jaja), kao i nedovoljno termički obrađeno meso (piletina pohana na laganoj vatri, mljeveno meso) te hranu koja dugo stoji izvan hladnjaka ili se nekoliko puta podgrijava.

www.zdravobudi.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!