Opstrukcija zvukovoda

Opstrukcija zvukovoda

Opstrukcija zvukovoda
  • Objavljeno: Petak, 22.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Opstrukciju zvukovoda mogu izazvati strana tijela, ali je najčešći uzrok opstrukcije ceruminalni čep. Ceruminalni čep može uzrokovati svrbež, bolove i provodnu nagluhost ukoliko potpuno zatvori zvukovod.
Kategorija: Uho, grlo, nos

Etiologija opstrukcije zvukovoda

Opstrukciju zvukovoda mogu izazvati strana tijela, ali je najčešći uzrok opstrukcije ceruminalni čep.

Ceruminalni čep (cerumen obturans)

Svježi cerumen je žuta gusta tekućina koju stvaraju ceruminalne i lojne žlijezde u zvukovodu. Ceruminalni čep nastaje pri smetnjama normalne peristaltike zvukovoda ili pri pokušajima čišćenja zvukovoda štapićima za uši kada se cerumen gura u koštani dio zvukovoda koji nema peristaltike.

Klinička slika opstrukcije zvukovoda

Ceruminalni čep može uzrokovati svrbež, bolove i provodnu nagluhost ukoliko potpuno zatvori zvukovod.

Dijagnoza opstrukcije zvukovoda

Dijagnoza se postavlja pažljivom otoskopijom da se cerumen ne bi ugurao dublje prema srednjem uhu.

Liječenje opstrukcije zvukovoda

Ispiranje zvukovoda je osnova liječenja, a može je izvesti i liječnik opće prakse. Ispiranje je kontraindicirano kod bolesnika koji u anamnezi imaju iscjedak iz uha, perforaciju bubnjića, ili učestale upale zvukovoda. Ukoliko je čep tvrd te se ne može isprati bolesnik treba kroz nekoliko dana ukapavati kapi za razmekšavanje (3% vodikov peroksid).
Ekstrakcija ceruminalnog čepa prikladnim instrumentima (omča, vakumska sisaljka) je u domeni specijaliste otorinolaringologa.

Strano tijelo zvukovoda

Etiologija stranog tijela zvukovoda

Razni predmeti mogu završiti u zvukovodu i uzrokovati opstrukciju. Djeca često u igri u uho uguraju nekakav predmet, u uho mogu dospjeti insekti, a neki se predmeti stavljaju u uho zbog njihovih nedokazanih ljekovitih učinaka.

Klinička slika stranog tijela zvukovoda

Osim svrbeža, bolova i provodne nagluhosti, simptoma koji su zajednički svim stranim tijelima, insekti ukoliko su živi mogu stvarati šum u uhu i vrlo neugodne smetnje.

Dijagnoza stranog tijela zvukovoda

Anamneza i otoskopija.

Liječenje stranog tijela zvukovoda

Ispiranje zvukovoda je metoda izbora kod većine stranih tijela. Strana tijela koja se šire u kontaktu s vodom mogu stvarati probleme tijekom ispiranja (zrno graha, i drugo). Žive insekte u zvukovodu potrebno je prije ispiranja usmrtiti ukapavanjem mineralnih ulja ili etera, što dovodi do trenutnog olakšanja i olakšava ispiranje.

www.medicina.hr

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!