Zubni apsces

Zubni apsces

Zubni apsces
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Apsces obično nastaje kao komplikacija zubnog karijesa, koji postupno uništava sloj cakline s vanjske strane zuba i unutarnji dentin, dopuštajući bakterijama da napadnu mekanu, središnju jezgru ili pulpu zuba.
Kategorija: Usna šupljina

Liječenje zubnog apcesa

Ukoliko stomatologa ne možete posjetiti bez odgode, možete uzeti sredstva protiv bolova kao što je paracetamol, koji će vam možda ublažiti bol. Ispiranje usta toplom slanom vodom također može pomoći smanjiti bol, a možda potaknuti apsces desni da prsne. Ako čir prsne, temeljito isperite gnoj s još tople slane vode.

Stomatolog će vas pitati o problemima sa zubima i desni ma, možda i rengenski snimiti vaša usta kako bi potvrdio dijagnozu.

Ako je apsces uzrokovan propadanjem zuba, vaš će stomatolog uvijek nastojati spasiti zub. Pod lokalnom anestezijom, izbušit će rupu kroz vrh zuba kako bi oslobodio gnoj, a to će odmah ublažiti bol. Ukoliko imate i apsces desni, možda ih lagano razreže da gnoj iscuri. Potom će očistiti šupljinu antiseptičkom otopinom.

Za liječenje apscesa uzrokovanog bolešću zubnoga mesa, vaš stomatolog može sondom istrugati plak iz džepića između zahvaćenog zuba i desni. Nakon toga džepić će isprati antiseptičkom otopinom.

Džepići se liječe s nekoliko tjedana intenzivne higijene usne šupljine, koja uključuje često pranje zuba, čišćenje koncem i korištenje antiseptičkoga gela na koncu. Većina se može iskorijeniti.

Bez obzira na uzrok apscesa, vjerojatno ćete dobiti kuru antibiotika.

Kad se upala smiri, možda će trebati izvaditi korijen zuba.

Ako nije moguće spasiti zub, jedina preostala opcija jest vađenje.

Izvađeni zub može se zamijeniti zubalom, mostom ili usatkom.

Liječenje je uglavnom uspješno, ali jedan dio može ostati pod upalom, što će zahtijevati dodatno liječenje.

Iz knjige dr. Miriam Stoppard "Zdravlje za cijelu obitelj"

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!