Gingivitis (bolest desni)

Gingivitis (bolest desni)

Gingivitis (bolest desni)
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ako se gingivitis ne liječi, između zuba i desni stvara se džepić u kojem može nastati još plaka. Bakterije u plaku mogu izazvati širenje upale. S vremenom može nastati kronična paradentoza ili doći do povlačenja zubnog mesa.
Kategorija: Usna šupljina

Što je gingivitis?

Blaga upala ruba desni (gingivitis) vema je česta i pojavljuje se u 90% osoba. Zdrave desni su ružičaste i tvrde. U slučaju gingivitisa, desni postaju ljubičastocrvene, mekane i sjajne, lako prokrvare, posebice pri pranju zuba.

Gingivitis je obično posljedica taloženja plaka (naslaga čestica hrane, sline i bakterija) na mjestu gdje se desni spajaju s dnom zuba.

Gingivitis se može pogoršati zbog uzimanja nekih lijekova kao što su fenitoin za epilepsiju i određeni antihipertenzivi. Ti lijekovi mogu uzrokovati prerastanje desni preko zuba, čime uklanjanje plaka postaje otežano. Neki lijekovi za kontracepciju također mogu pogoršati simptome. Trudnice su posebno osjetljive na gingivitis zbog dramatičnih promjena u razinama njihovih hormona.

Ako gingivitis nastupi naglo i u akutnom obliku, poznat je pod imenom "rovovska usta" i obično se pojavljuje kod tinejdžera i mladih odraslih osoba. To se stalnje ponekad razvije iz kroničnoga gingivitisa, a uzrokuje ga nenormalan porast bakterija koje inače bezazleno egzistiraju u ustima. Rovovska usta češća su kod ljudi pod stresom, iscrpljenih osoba i oboljelih od AIDS-a.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!